Mizrahi: Suriye`nin diyalog isteği gerçek

Bir Hizbullah yetkilisinin yaptığı açıklamaya gore, İsrail`e atılan füzeler de dahil olmak üzere, Hizbullah`ın yaptığı saldırı ve hareketlerin tamamı İran`ın tamilatıyla yapılıyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Meclisi bilgilendiren İsrail Milli Güvenlik Konseyi Başkanı İlan Mizrahi, Suriye’nin diyalog isteğini gerçekçi bulurken gerçek niyeti konusunda şüphelerini dile getirdi

İsrail Milli Güvenlik Konsey Başkanı İlan Mizrahi, Pazartesi yaptığı konuşmada Suriye’nin İsrail ile diyalog isteğinin samimi olduğunu söyledi. İsrail Parlamentosu Knesset’in Dışişleri ve Savunma Komitesi önünde konuşan Mizrahi, Suriye’nin gerçekten kalıcı bir barış mı ya da sadece bir “barış süreci” mi istediğinin ise belirsiz olduğunu ekledi.
Mizrahi, Suriye Başkanı Beşar Esad’ın İran ve Hizbullah ile yakın ilişkiler içerisinde olması sayesinde Suriye’nin uluslararası itibar gördüğüne ve izolasyondan çıktığına inandığını ifade etti. Bu sebeple Suriye’nin bir yandan İran ve terör örgütleri ile bağlarını güçlendirirken diğer yandan bir barış sürecindeymiş gibi görünerek uluslararası çıkarlar peşinde koşuyor olabileceğine dikkat çekti.  Konuşmada Suriye’nin güçlü ve tehditkâr görüntüsüne rağmen zayıf ve iç çekişmeler içerisinde olduğu da belirtildi.
Konsey Başkanı, konuşmada Ortadoğu ülkelerinin nükleer reaktör kurmaları konusuna da değindi. Aynı zamanda Mossad  eski bölüm şeflerinden olan Mizrahi, İran’ın nükleer silah programının diğer Ortadoğu ülkelerini de sivil nükleer reaktörler kurmaya yönelttiğini belirtti. Mizrahi bugün sivil reaktörden bahseden ülkelerin gelecekte askeri nükleer programları düşünebileceklerine dair endişe duyduğunu da ifade etti. Bu sebeple nükleer reaktörleri satan ülkelerin bu programların askeri amaçlarla kullanılmaması konusunda dikkatli olmaları gerektiğini de ekledi.
Mizrahi İran ile ilgili olarak da asıl sorunun İran’ın nükleer silah sahip olup olmayacağında değil, nükleer silah üretme yeteneğine olup olmayacağında olduğunu söyledi. İran’ın bu geri dönülemez noktaya ulaşması durumunda sonra geri kalan her şeyin sadece teknik ayrıntı olacağını belirtti.