Haftanin izi

Hazırlayan: Karel VALANSİAfrika / Sudan Darfur dramına sonSudan`ın Darfur bölgesinde, isyancı güçler ile hükümet yanlısı Arap militanlar arasındaki çatışmalarda son dört yılda iki yüz binden fazla kişi öldü; iki buçuk milyon kişi de yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler, isyancı güçler

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Darfur’da dört yıldır süren çatışmalar, otuz’dan fazla ülkede yapılan gösterilerle protesto edildi.
Londra’da Başbakan’ın ikametgahı on numara önünde toplanan üç binden fazla kişi, bölgeye daha güçlü bir barış gücü gönderilmesi yönünde çağrılarını içeren mektubu Tony Blair’a iletti. Washington’da yüzlerce kişi, Beyaz Saray’ın karşısında bir araya geldi. İtalya’nın başkenti Roma’da ise göstericiler Kolezyum’a yürüdü. Tel Aviv de bir araya gelenler de Darfur’da yaşananların sona erdirilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Konuyla ilgili düzenlenen etkinliklere ünlüler de katıldı. Mia Farrow, Elton John, George Clooney, Hugh Grant, Thandie Newton, Darfur’daki dramın sona erdirilmesi için harekete geçilmesi çağrısında  bulundular.

Afrika
• Somali: BM’den uyarı
Etiyopya askerlerinin desteklediği hükümet güçleriyle İslamcı militanlar arasındaki çatışmalar nedeni ile Somali'de son iki ay içinde dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar çok sayıda insan evini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler, yardıma ihtiyacı olanlara ulaşabilmeleri için çatışmalara derhal son verilmesinin gerekliliğini hatırlattı. Somali Başbakanı Ali Mohamed Gedi, başkent Mogadişu'daki çatışmaların sona erdiğini ve kente geri dönülebilineceğini açıkladı ancak güvenliğin sağlandığından emin olmayan kent sakinlerini ikna edemedi.
• Nijerya: Muhalefetten protesto çağrısı
Nijerya'da muhalefet partileri, halkı seçim sonuçlarına itiraz ederek sokak gösterileri düzenlemeye çağırdı.
Resmi seçim sonuçlarına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerini iktidarın adayı Umaru Yar'Adua'nın kazandı. Görevini 29 Mayıs’ta yeni lidere teslim edecek olan Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo, seçimlerin mükemmel olmadığını, ancak seçim sürecinde geçersiz sayılmasını gerektirecek kadar usulsüzlük yaşanmadığını belirtti. Muhalefetteki 25 parti yönetimi ise üç yıl önce Ukrayna'da seçimlerin yeniden düzenlenmesiyle sonuçlanan Turuncu Devrim'e benzer bir kitle hareketi yaratmak istediklerini açıkladılar.
• Mısır: Müslüman Kardeşlere tutuklama
Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ikisi milletvekili on iki kişi gizli bir Müslüman Kardeşler toplantısına katılırken gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler, Mısır'da yasadışı bir örgüt olmasına rağmen parlamentoda, seçimleri bağımsız aday olarak kazanan 88 milletvekili ile temsil ediliyor ve ülkedeki en büyük muhalefet gücü olarak görülüyor.

Amerika
• Küba: Castro görev başında
Küba Lideri Fidel Castro’nun sağlığı ile ilgili son gelişme müttefiki Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’den geldi. Chavez, bölge liderlerinin katıldığı bir zirvede, Fidel Castro'nun yeniden Küba'yı yönetmeye başladığını açıkladı.
• Ekvador: Correa, Dünya Bankası'nı kovdu
Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, başkent Quito'daki Dünya Bankası temsilcisi Eduardo Somensatto'nun ülkeden ayrılması için talimat verdi. Correa, geçmişte de Dünya Bankası ve IMF'yi ülkesine sokmama tehdidinde bulunmuştu. Correa'nın, Somensatto'yu ülkeden atma kararına gerekçe olarak, bundan iki yıl önce onaylanan 100 milyon dolarlık kredinin bir bölümünün dondurulması gösterildi.
• Arjantin: Af kaldırıldı
Buenos Aires’teki federal mahkeme, eski Cumhurbaşkanı Carlos Menem’in 1990 yılında Cunta liderleri hakkında verdiği af kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Cunta Liderleri Horge Videla ve Eduardo Massera, 1976񮖏 döneminde askeri yönetimin işlediği suçlardan yargılandıkları davada, 1985 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmışlardı.
• Ekvador: Kurucu meclis’e onay
Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’da dün yapılan referandumda halk, solcu Devlet Başkanı Rafael Correa’nın anayasayı yeniden yazacak bir meclisin seçilmesi önerisine destek verdi.

Asya
• Tayvan: Çin ile ilişkiler tartışıldı
Pekin'de düzenlenen 3. Tayvan Boğazı'nın İki Yakası Arası Ekonomi, Ticaret ve Kültür Forumuna katılan 500 temsilci, boğazın iki yakası arasında doğrudan hava ve deniz bağlantısı kurulması, eğitimdeki değişim gibi konular üzerinde fikir alışverişinde bulundu.
• Çin: Olimpiyatlar vaatleri tehlikede
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) hazırladığı raporda, Çin'in 2008 Olimpiyat Oyunları'nı "insan hakları savunucuları, savunma avukatları ve insan hakları ihlalleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan kişilerin seslerini bastırmak için bir araç olarak kullandığı" ifade edildi. Çin'in şüphelileri yargı önüne çıkarmaksızın dört yıla kadar gözaltında tutma ve medya ile interneti sıkı kontrol altında bulundurma politikaları eleştirildi. Af Örgütü raporunda ayrıca, Çin'in Olimpiyat Oyunları öncesinde insan hakları sicilini iyileştireceği yönündeki vaatlerini yerine getirmediğini savundu.
• Türkiye: üçlü işbirliği
Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çankaya Köşkünde bir araya geldi. Sezer, yapılan görüşmelerin üç ülke arasındaki somut işbirliğinin daha da geliştirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.
• Rusya: ABD’ye uyarı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze kalkanı yerleştirmesinin “karşılıklı imha” riskini artıracağı uyarısında bulundu.


Avrupa
• Polonya: Gerilim artıyor
Dayanışma Sendikası'nın eski Lideri ve eski Devlet Bakanı Lech Walesa, biri devlet başkanı, diğer de Başbakan olan Kaczynski kardeşleri "Dayanışma Sendikasının ideallerine ihanet etmekle" suçladı. İtalyan gazetesi La Repubblica'ya bir demeç veren Walesa, ülkeyi "komünizmden arındırmak" için yeni yasa çıkaran Kaczynski kardeşlerin Polonya'nın demokrasisi için tehlikeli bir durum yarattıklarını belirtti.
• Fransa: Sarkozy ve Royal'in son kozları
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal, önümüzdeki pazar günü yapılacak nihai oylama öncesinde, seçim kampanyalarının son haftasına girdiler. İki aday çarşamba akşamı televizyonda canlı yayınlanacak ve seçimin sonucunu ciddi şekilde etkileyebilecek olan bir tartışma programına katılacaklar. Sarkozy, Royal karşısında ilk tur oylamada beş puanlık üstünlük sağladı. Kamuoyu yoklamalarına göre, sağın adayı Nicolas Sarkozy hala seçimin favorisi görülüyor. Sosyalistlerin adayı Segolene Royal ise farkı kapatabilmeyi umuyor.
• Kıbrıs Rum Kesimi: Papadopulos’a devam
Yapılan seçim anketlerine göre halk, Rum yönetimi Lideri Tasos Papadopulos’un yeniden adaylığını koymasına destek veriyor.

Ortadoğu
• Irak: Amerikan operasyonu
Irak'taki Amerikan güçlerinin başkent Bağdat'ın kuzeyinde bulunan Selahaddin ve batısında bulunan Anbar vilayetlerinde gece boyunca düzenlediği operasyonlarda 36’sı El Kaide bağlantılı 72 direnişçi yakalandı. Düzenlenen operasyonlarda bomba yapımında kullanılan çeşitli maddelerin de ele geçirildiği belirtildi.
• Suudi Arabistan: 170 gözaltı
Terör faaliyetlerinde bulundukları şüphesiyle 170’den fazla kişi gözaltına alındı. Aralarında yabancı ülke vatandaşlarında bulunduğu şüphelilerin Suudi petrol yataklarıyla askeri üslerine intihar saldırısı planladıkları sanılıyor. Operasyonlar sırasında çok sayıda patlayıcı ve silahın yanı sıra önemli miktarlarda para da ele geçirildi.