Arap dünyasinda ‘İsrail`e boykot” toplantisi

İran`ın uranyum zenginleştirme programını tamamen durdurması yönündeki talepler gevşetilirken İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve diğer batılı diplomatlar sorunun şiddet kullanmadan çözülebileceği konusunda umutlu demeçler veriyorlar

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

On dört Arap ülkesi Filistin Özerk Yönetimi’ne destek olmak için Suriyen’nin başkenti Şam’da “İsrail’e boykot” konferansı düzenlediler
Arap Dünyası’nın on dört devleti, geçtiğimiz hafta İsrail’i boykot etmeyi konu alan dört günlük bir konferans için Şam’da bir araya geldiler. Temsilcilerin, geçtiğimiz on sekiz ayda dördüncü kez toplanmasına yardımcı olan organizasyon Arap Ligi sponsorluğunda gerçekleşti.
İsrail ile iş yapmamayı ya da İsrail yapımı ürünleri kullanmamayı vurgulan konferansa, ABD’nin karşı çıkmasına rağmen ‘Amerikan müttefiki’ Irak ve Suudi Arabistan’ın katılması dikkat çekti. Suudi Arabistan’ın konferansa katılması ile, 2005 Kasım’ında Amerika ile imzaladığı anlaşmaya karşı gelmiş olmasına rağmen İsrail’i boykot ettiği biliniyor.
Konferans sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Suriye’nin İsrail Boykotu Bürosu’nun Başkanı Muhammed al-Ajami, “Boykot, Arap dünyasının Filistinlilere olan desteğidir. Bu destek, başkenti Kudüs olan bağımsız ‘Filistin Devleti’ kurulana dek devam edecektir,” dedi.
Konferansta, Suriye’nin yanı sıra, Sudan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Libya, Lübnan, Katar, Tunus, Yemen ve Filistin Özerk Yönetimi yer aldı. İsrail ile barış anlaşması imzalamış olan Mısır ve Ürdün, konferansta yer almadılar.