Winograd Komitesi II. Lübnan Savaşi`yla ilgili raporunu yayinladi:

Geçtiğimiz yaz İsrail ile Hizbullah militanları arasında gerçekleşen II. Lübnan Savaşı sırasında yapılan hataları inceleyen Winograd Komitesi üyeleri hazırladıkları raporu savaştan 9 ay sonra, pazartesi günü Kudüs`teki Başbakanlık Ofisi`nde bir basın toplantısı ile sundu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ağustos ayında iki İsrail askerinin Hizbullah tarafından kaçırılması ardından başlayan savaşta binden fazla Lübnanlı ve aralarında askerlerin de bulunduğu 100'den fazla İsrailli ölmüştü. Hükümetin 'İsrail'in savaştan yenilgiyle çıktığı' suçlamaları ve kamuoyunda artan baskı üzerine oluşturduğu bağımsız komisyon incelemelerini tamamladı ve raporunu bir basın toplantısı ile açıkladı
Adalet eski Bakanı Eliyahu Winograd’ın başkanlığındaki komitenin yayınladığı raporda İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve Genelkurmay eski Başkanı Dan Halutz’un savaşın ilk beş gününde büyük hatalar yaptığı kaydedildi.
Savaşın sonucundan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve Genelkurmay eski Başkanı Dan Halutz’u sorumlu tutan raporda Olmert’in yeterli hazırlığı yapmadan savaş kararı aldığı, “yargı, sorumluluk ve önlem konusunda ciddi hatalar var” ifadesiyle belirtildi.
Olmert ayrıca planlarını açık bir şekilde uygulamamakla ve gerçekçi müdahalelerde bulunmamakla eleştirildi.
Raporun son kısmında ise Olmert, “orduya bağlı ve yönetmesi gereken savaşın mesuliyetini alamayan pasif bir lider” olarak tanımlandı.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ile ilgili de raporda ağır eleştiriler yer aldı. Askeri, politik ve devletle ilgili konularda yetersiz olduğu belirtilen Peretz’in görevi kabul ettiğinde bu eksikliğini kapatamadığı belirtildi. Rapora göre Peretz askeri güçleri yönetirken politik hedeflerini gerçekleştiremedi.
Heyet İsrail eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’un ise güvenlik güçlerinde meydana gelen gecikmeleri ve belirli hedeflere yönelik atılacak adımları siyasi liderlerle paylaşmadığını ifade etti. Rapora göre Halutz ayrıca Hizbullah tarafından ülkenin kuzey kanadına yapılan roket saldırılarına karşı zamanında önlem almadı.
Raporu okuyan komite Başkanı Eliyahu Winograd, Olmert, Halutz ve Peretz’in daha farklı davranması durumunda savaşın sonucunun çok daha iyi olabileceğini belirtti.
Winograd, Halutz’un profesyonellikten uzak davranışlar sergilediğini ifade etti. Olmert ve Peretz’in askeri durumlarda deneyimsiz olduğunu belirten Winograd, Halutz’un iki İsrailli askerin kaçırılmasına tahrik edici karşılık verdiğini ve bu durumun savaşı başlattığını sözlerine ekledi. 
Komite ayrıca sonuçları hakkında fikir yürütmeden savaşın lehine oy kullanan hükümeti de eleştirdi. Raporda konuyla ilgili olarak, “Hükümet, Hizbullah’ın gelişmesine engel olunması, politik ve askeri güçlerin birleşmesi veya herhangi bir askeri harekattan önce hazırlık yapılması gibi seçenekleri hiç değerlendirmedi” ifadesi yer aldı.
Pazartesi günü raporun yayınlanmasının ardından Kadima üyeleriyle görüşen Olmert raporu inceleyeceklerini ve hatalarını düzelteceklerini ifade etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ise, savaşın yapılış biçimiyle ilgili her tür yanlışlığın sorumluluğunu üzerine aldığını söyleyerek Ocak ayında istifa etmişti.
İsrail Radyosu’nun yayınladığı habere göre Olmert’in istifa etmeyi düşünmediği belirtildi. Raporun ardından genel beklenti, Olmert'in koalisyonun ülkeyi yönetmeye devam edeceği yönünde. Ancak Başbakan'a halkın desteği, daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde düşük düzeyde bulunuyor.