İstanbul Sinagoglari, Kadir Has Üniversitesi gündeminde

İzi Erbeş, 18 Nisan Çarşamba günü her yıl olduğu gibi şiir, resim ve kompozisyonlarla anıldı. Öğrencilerin birbirinden farklı ve özverili çalışmalarını sundukları etkinliğin bu seneki teması: “Sihirli değneğim olsaydı” idiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Kadir Has Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı çerçevesinde düzenlenen Çarşamba Söyleşileri’nin 25 Nisan akşamki gündemini; “İstanbul Sinagogları ve Ahrida Sinagogu” oluşturdu.
Sanat Tarihi Öğretim Görevlisi Sezai Gülşen’in İstanbul’un dünkü ve bugünkü sinagogları ile sinagog objeleri konusunda özet anlatımı ve görsel sunuşundan sonra Noray Çağla da Ahrida Sinagogu’nun 500. Yıl Kutlamaları kapsamındaki 1990񮖘 yılları restorasyonunu ayrıntılı olarak izah etti.
Aralarında, Ahrida restorasyonunu başarı ile tamamlayan Yüksek Mimar Hüsrev Tayla, İstanbul Sinagogları kitabı yazarı Naim A. Güleryüz ve Anadolu Sinagogları eserinin fotoğraf sanatçısı Ersin Alok’un da hazır bulunduğu dinleyicilere programın başlangıcında, Hazan Menahem Eskenazi yönetimindeki Maftirim Korosu bir dinleti  sundu. Maftirim’in tarihçesi konusunda özet fakat doyurucu bir izahatı takiben Segah makamından Yismah Ar Tsiyon, Uşşak makamından “Meulal Şem”, Mahur makamından “Ahare Nimkar” ve Judeo-Espanyol dilinde “Ya Ribon Alam” eserlerini başarıyla icra eden koro dinleyiciler tarafından takdirle karşılandı.