Akdeniz Üniversitesi`nde Tanzimat`tan Cumhuriyet`e Türkiye`de Azi

İzi Erbeş, 18 Nisan Çarşamba günü her yıl olduğu gibi şiir, resim ve kompozisyonlarla anıldı. Öğrencilerin birbirinden farklı ve özverili çalışmalarını sundukları etkinliğin bu seneki teması: “Sihirli değneğim olsaydı” idiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

24 Nisan günü Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye’de Azınlıklar” konulu bir açık oturum düzenlendi.
Prof. Dr. Çetin Yetkin başkanlığındaki oturuma; Prof. Dr. Mehmet Saray (Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi), Prof. Dr.Yavuz Ercan (Ankara Üniversitesi Türk İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü), Dikran Kevorkyan (Kandilli Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı) ve Naim Güleryüz (500.Yıl Vakfı Başkan Vekili) konuşmacı olarak katıldı.  
Naim Güleryüz konuşmasında, Türk Yahudi toplumunun Osmanlı İmparatorluğu’nun Tanzimat Öncesi ve sonrası dönemlerinde yaşamına, Lozan Antlaşması’nın üçüncü faslında öngörülen Azınlıkların Korunması mevzuatı konusunda tutumuna ve  Cumhuriyetin ilanından sonraki konumuna değindi.