İzi Erbeş Kültür ve Sanat Etkinlikleri`nde 10. yil

İzi Erbeş, 18 Nisan Çarşamba günü her yıl olduğu gibi şiir, resim ve kompozisyonlarla anıldı. Öğrencilerin birbirinden farklı ve özverili çalışmalarını sundukları etkinliğin bu seneki teması: “Sihirli değneğim olsaydı” idiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
11 yıl önce elim bir trafik kazası sonucu genç yaşta aramızdan ayrılan İzi Erbeş’in adını yaşatmak üzere Erbeş ailesi tarafından  her yıl düzenlenen “İzi Erbeş Kültür ve Sanat Etkinlikleri”nin onuncusunun ödül töreni nisan ayı içinde gerçekleşti.
Tören Perla Erbeş’in öğrencilere seslenmesiyle başladı. Öğrencilerin her geçen gün daha güzel, daha duygusal eserler üretmelerinden ve buna vesile olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erbeş 10 yıllık eserlerin yok olmaması ve paylaşılabilmesi için oluşturulan “İzi Erbeş Kültür ve Sanat Etkinlikleri’nde 10 yıl” adlı kitabı da tanıttı.
Ardından ödül törenine geçildi. Sunuculuğunu UÖMO Türkçe Edebiyat Bölüm Başkanı Tülay Gürler’in yaptığı törende resim dalında İlköğretim Küçüklerde Leah Adoni ve Rayka Zavaro mansiyon alırken Rakel Slazburg üçüncü, Emir Gerşon ikinci, Yaela Jessica Goossens birinci oldular. Büyüklerde Jason Levi ve Esen Saba mansiyon, Cesi Koyuncu üçüncülük, Yoel Kohen ikincilik, Jasmin Hazan birincilik ödüllerine layık görüldüler. Lisede ise Şirli Sisa ve Mirella Habib mansiyon alırken üçüncülüğü Selin Zakuto, ikinciliği Sandra İme ve birinciliği Selin Halfon paylaştılar. Kompozisyon dalında mansiyon ödülünü Alp Mitrani ve Nesim Gönceer aldılar. Venis Kalderon Jüri Özel Ödülüne layık görüldü. Birbirinden güzel yazılarıyla, Selin Zakuto birinci, Sindy Şulam ikinci ve Gila Benyakar üçüncü oldular. Son olarak, şiir dalında Haymi Gülerşen mansiyon ve Alp Görüşük jüri özel ödülü alırken, Belin Eskinazi üçüncü, Ravit Haleva ikinci ve Lara Talvi birinci olarak ödüllerini aldılar.
Öğrencilerin eserlerini sunmalarının ardından, jüri üyesi Habib Gerez’in okuduğu duygusal şiirler ve Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Lina Filiba’nın yaptığı anlamlı konuşma katılımcılara farklı duygular yaşattı. Okul yönetimi bu yıl bir ilk olarak  sanata, kültüre ve öğrencilerin gelişimlerine yaptığı katkılardan dolayı Perla Erbeş’e bir teşekkür plaketi sundu.  Etkinlik, tüm mezunların, jüri üyelerinin ve ödül alanların sahneye davet edilmesiyle sona erdi.

“İzi Erbeş Kültür ve Sanat Etkinlikleri’nde 10 yıl” kitabı
Bir süre önce, bir sanat yapıtının paylaşıldığı sürece anlam kazandığını düşünen Perla Erbeş, öğrencilerin 10 yıl boyunca İzi Erbeş için, gerek kalemle yazı veya şiir, gerekse fırçayla  resimlere aktardıkları duygularını  kitap haline getirme kararı aldı. “İzi Erbeş Kültür ve Sanat Etkinliği”nde tanıtılan ve konuklara hediye edilen kitabın oluşumunda emeği geçen editörlüğünü üstlenen Tülay Gürler, UÖMO Halkla İlişkiler sorumlularından Greta Mizrahi ve Perla Erbeş bu vesile ile duygularını  paylaştılar.
Perla Erbeş’in uzunca bir süredir düşlediği ve aralık ayında çalışmalarına başlanılan kitap için gerçekleştirilen arşiv çalışmaları sonucunda on sene süresince dereceye giren eserler kronolojik sıraya konuldu. Kitapta ayrıca jüri üyelerinin ve Erbeş’in çok beğendiği ancak dereceye girememiş bazı eserlere de yer verildiğini belirten Gürler, her konu başlığı için bir yazı yazarak kitabın içeriğini anlamlaştırdı. Kitapta, bunların yanı sıra İzi Erbeş Kültür ve Sanat Etkinliklerine emek vermiş birçok kişinin ve jürinin duygularını aktardıkları yazılar da bulunuyor. Perla Erbeş böyle bir eser oluşturmakta ki amacını şöyle anlatıyor:”Amacım, çocukların yarattıkları birbirinden kıymetli eserleri, yok olmalarına izin vermeden saklayabilmekti. Ayrıca bu okulda okuyan çocukların duygusallıklarını, emeklerini, kabiliyetlerini tüm cemaatle paylaşmak istedim. Onların ne kadar değerli olduklarını, ne kadar iyi yetiştirildiklerini herkesin bilmesi gerektiğini düşündüm. Tabii ki bu vesile ile İzi de anılmış oldu. Okulumuza çok şey borçluyum. Bana her zaman her konuda çok destek oldular. İzi’nin adının bu şekilde yaşatılması beni çok mutlu ediyor.”
Greta Mizrahi ise aslında Perla Erbeş’in önderliğinde  ailesinin okula, öğrencilere sağladığı ayrıcalıklar ve farkındalıklar için büyük bir teşekkürü hakkettiğini ifade etti. Ayrıca hiçbir okulda bu kadar uzun süreli etkinliklerin yaşanmadığını da hatırlatan Mizrahi, çocukların bu etkinlik sayesinde motive olduklarını ve duygularını kağıda dökerek ifade edebilme imkanı bulduklarını belirtti.
Tülay Gürler, “Söz uçar, yazı kalır” sözünün ne kadar gerçek olduğunun bir kanıtı olarak da UÖMO adına çıkan ve bir ilk olan söz konusu kitabın seneler sonra bile İzi Erbeş’in, okulun ve öğrencilerin eserlerinin yaşamasına vesile olacağını sözlerine ekledi.
Bağış karşılığında dağıtılması düşünülen kitabın tüm gelirinin üniversitede okuyan gençlere katkıda bulunmak üzere kullanılacağını vurgulayan Perla Erbeş, kitabın oluşumunda emeği geçen herkese, Şalom Gazetesi, Mia Tanıtım ve Birmat Matbaacılığa teşekkür etti.