Öğrenmenin yaşi yoktur...

29 Nisan Pazar günü, Ulus Özel Musevi Okulları`nda “Ulus Mekânında Merak Uyandıran Düşünceler ” adlı eğitim konferansları gerçekleşti. “Öğrenmeyi öğrenmek” konu başlığı altında düzenlenen etkinlikte, konusunda uzman kişiler dinleyicilere birikimlerini aktardıDavid OJALVO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
“Ulus Mekanında Merak Uyandıran Düşüceler” (UMMUD); 29 Nisan Pazar günü Ulus Özel Musevi Okulları’nda,  dört ayrı salonda, 15 ayrı oturumda ve yaklaşık 200 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Konferanslar ağırlıklı olarak gençlerin eğitimi, psikolojik ve sosyal gelişimi üzerine olmak beraber, “küresel ısınma” gibi güncel konulara ve sanatsal çalışmalara da yer verildi. Ekip UÖMO’nun titiz çalışmalarıyla gerçekleşen günde, katılımcılar konuşmaları ilgiyle dinledi.
İlk kez düzenlenen UMMUD’da 18 konuşmacı yer aldı. Günün en ilgi çeken isimlerden biri “Bize ne küresel ısınmadan” konulu söyleşisiyle sinema sanatçı ve milletvekili Ediz Hun oldu. Hun, çağdaşlaşmanın temel ilkeleriyle başladığı konuşmasında, çevre hakları ve çevreyi korumanın önemine değindi. Dünyadaki iklimi, insanoğlunun değiştirme şansı olmadığının altını çizen Hun, daha çok bir tahribat sonucu dengenin bozulabileceğini belirtti. Bilimsel verilere göre, önümüzdeki 40ᇆ yılda sıcaklıkta en fazla 1,5DŽ derecelik artışın olabileceğini aktaran Ediz Hun, dinleyenleri çevre konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
TİKE Kurucu ortağı ve yöneticisi Mehmet Ali Burduroğlu, “Aile şirketiniz yok mu?”, Psikolog Tülin Arman “Kullanıyor mu?”, Psikiyatr Tarık Yılmaz “Otobüsü çocuk mu kullanmalı”, Psikolog Leyla Navaro “Pembe saçlı arkadaşla eve gelince” başlıklı söyleşiler gerçekleştirdiler.
Yazar Mine Soysal, “Eyvah Kitap” adlı konuşmasında, çocuklara kitap okuma sevgisini kazandırma sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Soysal’a göre, kitaplar kişiye özel bir ilişki gerektiren bir alandır. “Neden Yahudi Tarihi Öğretiyorum” söyleşiyle Cengiz Şişman, verdiği Yahudi eğitiminden söz etti ve Türkiye’de bir “Yahudi Eğitim Merkezi” kurulması üzerinde özel olarak durdu. Göver Kazancıoğlu ve Yossi Rafael, çocukların bilgisayarla iletişimini anlatan “Bilgisayardan kaldıramıyorum!” sunumuyla, dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.
Psikolojik danışman Oktay Aydın konuşmasında, ÖSS ve OKS hazırlıkta sınav kaygıları ve bu süreçte anne-babalara düşen görevlerin neler olduğunu paylaştı. Meri Bahar ise; “Sürüden ayrılmaktan, sıra dışı olmaktan, farklılaşmaktan, uzun lafın kısası mor inek olmaktan korkmayın” cümlelerinden yola çıkarak bir konuşma yaptı. UOMO öğretmenleri Ceni Kanditan, Serpil Güngör de “Annem öğrenmeme yardım etti mi?” ve Berkay Deligöz, Tülay Gürler “Çocuğunuz kariyere adım atarken” başlıklı sunumları düzenlediği UMMUD eğitim festivalinde, Vivi Soryano “Sanat terapi”, Vivian Saragosi “Yaratıcı dans” çalışmaları gerçekleştirdi.
UMMUD eğitim festivali, günün teması “Öğrenmeyi öğrenmek” üzerine Jan Nahum ve Avi Alkaş’ın “Öğrenmenin sonu yoktur; her yaşta yeni bir şey öğrenebilirsiniz” mesajını taşıyan konuşmalarıyla son buldu. Jan Nahum’un aktardığı birikim ve tecrübeleri, izleyiciler tarafından ilgiyle dinlendi.
Günün kapanışında UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi duygu ve düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi: “Konuşma ve dinleyicilerin, pozitif bir etkileşimi oldu. Bu doğrultuda eğitim festivalimizin başarıya ulaştığına inanıyorum.”
Önümüzdeki yıl UMMUD’un ikincisini düzenlemeyi planlayan ekip UÖMO, cemaatimizin eğitim ve bilgi merkezi olma yolundaki çalışmalarını artarak sürdürme hedefinde.