Koçlarin koçu Red Auerbach

“Red için oynayıp, onu sevmeyen birini hiç tanımadım… Ona karşı oynayıp onu seveni de görmedim” Billy RussellSelim ÇİPRUT

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Arnold Jacob Auerbach, 20 Eylül 1917 yılında Brooklynn’de dünyaya geldi. Yahudi bir anne-babanın çocuğuydu. Auerbach’a “Red” (kızıl) lakabını kızıl saçlarından dolayı yakın arkadaşı koç Holzman takmıştı. Basketbol oynamaya, genç yaşlarda Brooklynn’de sokakta başladı. Tıpkı diğer çocuklar gibi...  Auerbach, o günleri şöyle anlatıyor : “Mahallemde ne Amerikan futbolu, ne de beysbol vardı. Bu sporlar oldukça pahalıydı ve onları oynamak için gerekli alanlar mevcut değildi. Basketbol, hentbol ve yakar top oynayabiliyorduk.”
1935 yılında Easten District Lisesi’nde basketbol oynamayı sürdürdü. 1940’da basketbol bursu ile girdiği  George Washington Üniversitesi’nde  üç sene oynadı. Takımın en skoreri ve defans konusunda en uzman ismiydi. Red Auerbach koçluk hayatına, üniversite takımlarını çalıştırarak başladı. 19 Haziran 1943 yılında, askere gitti. Profesyonel koçluk kariyerine ise, şu anda NBA’de olmayan Washington Capitols takımını çalıştırarak başladı. 1947’de, 0,817 kazanma istatistiği ile 20 yıl boyunca kırılamayacak bir rekora imza attı. 1949’da  NBA ligine 15ǂ kazanma istatistiği ile girdi. Bu, NBA tarihinde hala kırılamamış bir rekor.
1993񮖚 yılında Albeit, bu rekoru Houston Rockets ile sadece egale edebilmiştir.
Auerbach en başarısız sezonunu 1950’de, Tri-Cities Blackhawks takımı ile geçirdi. NBA kariyerine, bu kötü deneyim yüzünden  ara verdi. Daha sonra, Duke Üniversitesi’nde asistan koçluk yaptı. Çok yakın arkadaşı olan Koç Gerry Gerardin kansere yakalanınca, takımı tek başına devraldı ve arkadaşını yarı yolda bırakmadı.
Sonraki sezon, Auerbach Boston Celtics’den aldığı teklifi kabul etti ve takıma 20 sene koçluk yaptı. 938 galibiyet rekorunu, ancak 94ᇳ sezonunda Lenny Wilkens kırabildi. Dokuz şampiyonlukla, Phil Jackson ile NBA tarihine geçti. 1965 yılında, NBA’de yılın koçu seçildi. Auerbach, “fast-break”in yeni versiyonlarının yaratıcısı idi. Her zaman sayı peşinde koştuğundan, defansını pek sağlam tutmazdı. NBA’in en hızlı hücuma kalkan ve en çok sayı atan takımını yaratmıştı.
En son, 1965񮕾 sezonunda koçluk yaptı. Son sezonunu da, şampiyon olarak noktaladı. Koçluğu bıraktıktan sonra, Celtics aşkını kanından atamadı. 1984’e kadar Boston Celtics’in Genel Müdürlüğü’nü yaptı.1970񮖝 yılları arasında da takımın başkanlığını yürüttü. 2001 yılından  ölümüne kadar olan sürede ise  kulübün başkan koltuğuna oturdu.
1978 yılında Indiana State Üniversitesi’nden bir oyuncuyu transfer etti. Bu beyaz  oyuncu ileride NBA tarihine altın harflerle geçecek  Larry Bird idi. Aynı şekilde Robert Parish’i de, NBA’e kazandırdı. Auberbach, çok ilginç  bir kişilikti. Çoğunlukla sevilse de,  ona tahammül edemeyenlerin sayısı da az değildi.
New York  Knicks’in yıldızı Harry Gallatin, onun için şöyle demişti: “Kimse beni Celtics için oynamaya ikna edemez. Ama Auberbach yok mu? Beni isterse, bir bakarsınız formayı giymişim.”
Celtics’in yıldızı Bill Russell ise: “Red için oynayıp, onu sevmeyen birini hiç tanımadım… Ona karşı oynayıp onu seveni de görmedim” açıklamasında bulunmuştu.
Auberbach’ın, elinden düşürmediği puro zevki de meşhurdu. Celtics’in salonu Fleet Center’a sigara içme yasağı getirildiğinde, sadece bir kişi bu yasaktan muaftı: Red Auerbach.
Yedi kitap yazdı. Yazdığı bütün kitaplar basketbol sevgisi üzerineydi. Eşi Dorothy Lewis ile 1941 yılında evlendi. İki çocuğu oldu: Nancy ve Randy. Son yıllarında kendi adını taşıyan okulda koçluk ve oyunculuk dersleri verdi. Ayrıca ölene kadar hep kalbinde olan George Washington Üniversitesi’nin basketbol maçlarını, asla kaçırmadı. Bütün koltuklar mavi iken, salonda tek bir kırmızı koltuk vardı;  sahibi de Auerbach idi. Hayatının son gününe kadar basketboldan asla kopmadı. Cenazesi, ona yakışır bir şekilde kaldırıldı. O güne kadar kimse efsanevi Larry Bird’i ağlarken görmemişti.