YOM HA ATZMAUTH (İsrail Devleti 59 yaşinda)

14 Mayıs 1948`de ülkedeki Musevi topluluğunu ve ülke dışındaki Siyonist hareketi temsil eden Ulusal Konsey üyelerince imzalanan İsrail Devletinin Kuruluş Beyannamesi ulusun akidesini oluşturmaktadır. Bu beyanname dahilinde İsrail`in yeniden doğuşunun tarihi gereklilikleri, peygamberler tarafından da öngörüldüğü üzere özgürlük, adalet ve barı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İSRAİL DEVLETİ KURULUŞ BEYANNAMESİ
Eretz İsrael (İsrail Toprağı) Musevilerin doğum yeridir. Manevi, dini ve siyasi kimlikleri burada şekillenmiştir. İlk kez burada da bir devlet olmuşlar, ilk kez burada ulusal ve evrensel anlamın kültürel değerlerini yaratmışlar ve burada ebedi Kitaplar Kitabı’nı dünyaya sunmuşlardır.
...Museviler her nesilde eski anavatanlarına dönme isteğini taşımıştır... çölü berekete boğmuş, İbraniceyi yeniden canlandırmış, şehirler, kentler kurmuş ve kendi ekonomisini ve kültürünü kontrol eden, barışı seven ancak kendini savunmayı da iyi bilen bir topluluğu başarıyla yaratmışlardır...
İsrail devleti göç etmek isteyen Musevilere kapılarını açık tutacaktır... tüm yaşayanların yararı için ülkenin gelişmesini sağlayacaktır; İsrail’in peygamberlerinin de öngördüğü gibi özgürlük, adalet ve barış üzerine kurulu olacaktır; dinleri, ırkları, cinsiyetleri ne olursa olsun tüm vatandaşlarının tümüyle eşit toplumsal ve siyasi haklara sahip olmasını sağlayacaktır; din, inanç, dil, eğitim ve kültür özgürlüğünü koruyacaktır; tüm dinlerin Kutsal Mekanlarının güvenliğini sağlayacaktır; ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın ilkelerine bağlı kalacaktır.
Elimizi komşu devletlere ve onların insanlarına uzatıyor, onlara barış ve iyi komşuluk ilişkileri sunuyoruz ve kendi topraklarına yerleşen egemen Musevilerle güçlü işbirliği ve karşılıklı yardım bağları kurmak için onlara çağrıda bulunuyoruz.
(İsrail Devleti Kuruluş Beyannemesi’nden alıntı)

İSRAİL DEVLETİ
14 Mayıs 1948’de BM paylaşım planı uyarınca İsrail Devleti’nin kuruluşu ilan edilmiştir. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları ülkeyi işgal ederek İsrail’i, atalarının anavatanında egemenliğini savunmak durumunda bırakmıştır. Yeni kurulmuş, donanımı yetersiz İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) İsrail’in Bağımsızlık Savaşı olarak adlandırılan ve yaklaşık 15 ay süren ve 6000’in üzerinde İsrailli’nin yaşamına malolan (ülkenin o dönemki Musevi nüfusunun takriben yüzde biri) savaşta işgalcileri geri püskürtmüşlerdir.
1949 yılının ilk aylarında BM nezdinde İsrail ile işgalci ülkelerin herbiri (o dönemden beri İsrail’le müzakere masasına oturmayı reddeden Iraç hariç) arasında doğrudan müzakereler düzenlenmiş ve bunların sonucunda bir ateşkes anlaşması imzalanmıştır. Ateşkes anlaşması uyarında sahil şeridi, Galile ve tüm Negev İsrail’e, Yehuda ve Şomron (Batı Şeria) Ürdün’e, Gazze Mısır yönetimine ve Kudüs’ün ise Eski Şehrin de dahil olduğu doğu kısmı Ürdün’e, batısı da İsrail’e bırakılmıştır.

DEVLETİN KURULMASI
Savaşın sona ermesiyle, çabalar uğruna insanlarının bu kadar uzun süre, bu kadar güçlüklere katlanarak yeniden sahip olmaya çalıştığı devletin kurulması üzerinde yoğunlaşmıştır. İlk 120 üyeli Knesset (parlamento) tüm oy kullanma yetkisine haiz seçmenin %85’inin sandık başına gittiği ilk ulusal seçimlerden (25 Ocak 1949) sonra iş başına geçmiştir. İsrail devletinin kurulmasında ön safhalarda yer almış iki kişi ülkenin liderleri olmuştur: Yahudi Örgütü’nün başı David Ben-Gurion ilk başbakan seçilirken, Dünya Siyonist Teşkilatının Başkanı Haim Weizmann da Knesset tarafından cumhurbaşkanı seçilmiştir. 11 Mayıs 1949’da İsrail BM’nin 59. üyesi olarak yerini almıştır.
İsrail’in “raison d’etre’i” (varoluş nedeni) olan “sürgündekilerin biraraya getirilmesi” kavramı doğrultusunda ülkenin kapıları ülkeye gelmek ve gelince İsrail vatandaşlığı edinmek isteyen her Musevi’ye sonuna kadar açılmıştır. Bağımsızlığın ilk dört ayında, çoğu Soykırım’dan kurtulmuş 50.000 kişi İsrail’e ulaşmıştır. 1951 sonu itibariyle toplam 687.000 kadın, erkek ve çocuk ülkeye gelmiştir, bunların 300.000’i Arap topraklarından gelmiş ve böylelikle Musevi nüfusu iki katına çıkmıştır.
Bağımsızlık Savaşı’ndan kaynaklanan ekonomik zorluklar ve hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yurtiçinde istikrar paketleri uygulanmış ve yurtdışından da mali yardım alınmıştır. ABD hükümeti tarafından sunulan yardımlar, Amerikan bankalarının verdiği krediler, Diaspora Musevilerinin katkıları ve savaş sonrası Almanya’dan gelen tazminatlar konut yapımı, tarımın makineleştirilmesi ile ulusal bir havayolu şirketi ve ticaret filosu, mevcut madenlerin işletilmesi, sanayi dallarının oluşturulması ve yol, iletişim ve elektrik şebekelerinin genişletilmesi için kullanılmıştır.

İsrail’in Gerçekleri (İsrail enformasyon merkezi)


Toprağın Şarkısı

Çatı katı manzarasından anlaşılmaz
Üstünde öldürüldüğümüz toprağın hazzı

Üzerinde gururla dua ettiğim
Keseklerinde yaşayıp gölgelerinin bolluğunda uzandığım topraktır bu
Mırıldanır, canlı bir duvar gibi üzerinde yürürken ben, her nefesimle üzerini örterek hayatımı ona bağlarken.
Üzerine kanımı döktüğüm ve günler boyu sessizce yürüdüğüm ardımdan bıraktığım tohumumun parıltısıyla kutsadığım topraktır bu.
Üzerinde adım adım ilerlediğim
Acılı yaralarla dolu her bir çukuru sessizce gösterdiğim
Bu toprak kalıntıların ve mültecilerin ölen ve yok olan bir viran gibi üzerinde yaşadığı topraktır ve semalar
Tanrı’nın semalarıdır.
Asher Reich
İngilizce’den çeviren: Bahar Eriş