Suriye sandik başinda

Mısır`daki İsrail Büyükelçiliği aracılığıyla istifasını sunan İsrailli Arap milletvekili Azmi Bishara`nın Mısır`dan ayrıldığı bildirildi. Balad Partisi eski başkanı Bishara`nın şu anda nerede olduğu bilinmiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Milletvekili seçimleri için sandık başına giden Suriye’de halk, ülkenin uluslararası arenadaki imajını düzeltmek istiyor
Suriye’de parlamento seçimleri için oy kullanma süreci devam ederken, koalisyon hükümeti, seçimleri “düzmece” olarak değerlendirip boykot etme kararı aldı.  Oy verme sürecinin ikinci gününde, seçimlere katılım oranının düşük olduğu gözlemlendi. Halk, ülkenin uluslararası imajını düzeltecek ve bu arenadaki izolasyonunu sona erdirecek bir meclis oluşturma hedefini taşırken, ABD yönetimi seçimlerle ilgili olarak “gereksiz bir çaba” yorumunu yaptı.
Suriye’de meclis seçimleri, Başer Esad’ın 2000 yılında koltuğu babası Hafız Esad’dan devraldığından bu yana gerçekleşen ikinci seçim. Başer’in yönetime gelmesi ile demokrasi taraftarları ülkedeki özgürlüklerin artacağı yönünde umutlarını yükseltmiş ancak, geçen zaman bu kesimin hayal kırıklığına uğramasına neden olmuştu.
Özellikle Şubat 2005’de Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından, uluslararası kamuoyundan Irak ve Lübnan ile olan ilişkilerini ve politikalarını gözden geçirmesi konusunda baskı gören Suriye, bu seçimle Arap dünyasında sağlam bir yer edinmenin yanı sıra uluslar arası imajını da yumuşatma hedefinde. Diğer taraftan Arap dünyasında bazı ülkelerde seçimlerin hiç yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, Suriye seçimleri Şam yönetiminin geçmişteki katı tutumunu yumuşattığının göstergesi olarak yorumlanabilir.
Yaklaşık 18,5 milyon nüfusa sahip Suriye’de yedi milyon vatandaşın oy kullanma hakkı bulunuyor. 250 sandalyeli parlamento için 2500 aday yarışıyor. Sandalyelerin çoğunluğunun iktidardaki Baas Partisi ve dokuz küçük partinin birleşmesinden oluşan Ulusal Gelişim Partisi’nin alması bekleniyor. Geri kalan pozisyonların ise hükümet tarafından onaylanan bağımsız adaylar tarafından doldurulması bekleniyor.