Bishara Knesset`teki görevinden istifa etti

Mısır`daki İsrail Büyükelçiliği aracılığıyla istifasını sunan İsrailli Arap milletvekili Azmi Bishara`nın Mısır`dan ayrıldığı bildirildi. Balad Partisi eski başkanı Bishara`nın şu anda nerede olduğu bilinmiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Meclisi (Knesset) milletvekili Azmi Bishara, aslen İsrail’de sunmayı hedeflediği istifasını, İsrail’in Arap karşıtı bir kampanyasıyla karşı karşıya kaldığı için zamanından önce Kahire’de sunmak zorunda kaldığını açıkladı. Bishara, şüpheli yabancı temasları hakkında yapılan polis soruşturması sırasında İsrail’den ayrılmıştı. Medya, ayın ilk günlerinden itibaren ihanet ve yolsuzluk iddialarının araştırılması ile ilgili haberler yayınlayarak Bishara’nın ülkeyi terk etmesini teşvik etmişti. El Cezire televizyonuna açıklama yapan Bishara, "Siyasi faaliyetlerimi sonlandırmayacağım ve her zaman irtibatta kalacağım" dedi. İstifasını sunduktan sonra Mısır’dan ayrılan Bishara’nın nerede olduğu bilinmiyor.
Yapılan soruşturma nedeniyle yargılanmaktan ve ağır hapis cezasından korktuğunu söyleyen Bishara, cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’e geri dönmeyebileceğini açıkladı. Bishara ayrıca sağ kanattaki milletvekillerinin kendisini dokunulmazlık ve meclisle bağlantılı ayrıcalıklarından mahrum bırakmayı arzuladıklarını, kendisinin de bu sebeple istifa ettiğini belirtti.
Pazar günü yapılan bir röportajda Bishara, polis soruşturması sebebiyle seçeneklerinin şehitlik, sürgün veya hapis ile kısıtlandığını söyledi. “Bu tehlikeler devam ettiği sürece geri dönmeye teşebbüs etmeyeceğim” dedi.
“Savaş zamanı düşmana bilgi sızdırmak, düşman ülkeyi ziyaret etmek ve İsrail devletine kaçak olarak para sokmak” gibi suçlamaların “siyasi sebeplerle ve kendisinin siyasi faaliyetlerini sonlandırmak amacıyla” yapıldığını söyledi.
Bishara istifa mektubunda, “Seçimlerden beri Knesset’ten ayrılarak düşünmeye ve yazın hayatına daha fazla zaman ayırmaya karar verdim. Ayrıca, her zaman Knesset’te bulunmamın bir görev olduğuna, bir meslek olmadığına inandım” diye yazdı.
Petah Tikva Suçüstü Mahkemesi geçtiğimiz pazar günü Bishara soruşturmasını teyit etmiş, ancak basın üyelerince açıklama ya da yorumlamayı yasaklayan mahkeme kararı sebebiyle detayların yayınlanamayacağını belirtmişti.  Henüz basına resmi bir açıklamada bulunmayan Bishara’nın istifası salı günü yürürlüğe girecek. Bishara’nın yerine Avukat Said Nafa geçecek.