Yeltsin hayatini kaybetti

Katılımın yüzde 85`le rekor düzeye ulaştığı önceki 22 Nisan günkü seçimde Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal diğer 10 adayı geride bırakarak 2. tura kaldılar. Şimdi gözler özellikle, üçüncü sıradaki aday François Bayrou`nun topladığı yüzde 18,5`lik oyu adaylardan hangisinin alacağında

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan Rusya'nın ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in kalp yetmezliğinden öldüğü açıklandı
Kalp sorunlarının yanı sıra, alkole olan düşkünlüğüyle de tanınan Boris Yeltsin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasında başrolü oynayan isimlerin başında geliyordu. Yeltsin, Bolşevik devriminin 14’üncü yılında 1 Şubat 1931’de Urallar’daki Yekatarinburg kentinin Sverdlovsk köyünde doğdu. 11 yaşındayken arkadaşlarıyla bir depodan çaldığı el bombasının patlamasıyla sol başparmağını kaybetti.
1955’te Ural Kirov Politeknik Enstitüsü’nü bitiren Yeltsin’in politik hayatı ise 1961 yılında Komünist Parti’ye katılması ile başladı. Nikita Kurusçev’in anti Stalinist reformlar yaptığı bir dönemde Komünist Parti’ye katıldı. Gorbaçov döneminde Moskova Kent Komitesi başkanlığı yapan Yeltsin, 1990 yılında Yüksek Konsey’in sözcülüğüne atandı. Dünya onu Ağustos 1990’da Gorbaçov karşıtı askeri darbe girişimi sırasında tankın üzerine çıkıp demokrasiyi savunduğu unutulmaz olayla tanıdı ve bir yıl sonra, 12 Haziran 1991’de artık Rusya Federasyonu’nun devlet başkanıydı.
1993’te yetkilerini kısıtlamak isteyen Duma’yı tanklarla bombalatmaktan kaçınmadı. Böylece anayasayı değiştirdi ve adeta çar yetkileriyle donanarak koltuğunu sağlama aldı. Devlet başkanlığı süresince hastalık ve Çeçen sorunlarından kurtulamadı. Aralık 1994’te girdiği, Çeçenistan’dan iki yıl sonra yenilgiyle ayrıldı. 1996’da ikinci kez devlet başkanlığına getirildi. Kendisiyle ilgili spekülasyonların arttığı bir dönemde Vladimir Putin ile birlikte ikinci kez Çeçenistan işgaline girişti. Yeltsin, 1999 senesinin yılbaşı gecesinde henüz görev süresi dolmadan istifa etti. Bu süreçte devlet başkanlığını vekaleten yürüten dönemin başbakanı Vladimir Putin,  devlet başkanlığına seçildi.