Fransa`da Cumhurbaşkanliği yarişi kizişi

Katılımın yüzde 85`le rekor düzeye ulaştığı önceki 22 Nisan günkü seçimde Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal diğer 10 adayı geride bırakarak 2. tura kaldılar. Şimdi gözler özellikle, üçüncü sıradaki aday François Bayrou`nun topladığı yüzde 18,5`lik oyu adaylardan hangisinin alacağında

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Le Monde Gazetesi, geçmiş seçimlerde katılımların genellikle çok düşük olduğuna işaret ederek, "Fransa'da demokrasinin uyandığını" yazdı. Halk Hareketi Birliği'nin Macar kökenli lideri Nicolas Sarkozy kampanyasında göç ve güvenlik politikasını ön plana çıkardı. Sarkozy ayrıca geçmişten sıyrılma ve zorlu da olsa, gerçek ekonomik reform sözü verdi. Sosyalist Parti adayı Ségolène Royal ise Beşinci Cumhuriyet sisteminde reforma gidilmesini ve sosyal politikaların güçlendirilmesini savundu.  Türkiye'nin AB üyeliği konusundaysa Sarkozy tam üyeliğe karşı çıkarken, Royal 'vakti geldiğinde Fransızlara soracağını' söylemekle yetiniyor.
İlk turda yüzde 18,5 oyla üçüncü olan Fransa Demokrasi Birliği Başkanı François Bayrou, ikinci turun kilit adamı oldu. Sarkozy ve Royal, Elysee bileti için Bayrou'nun ağzına bakıyor. Royal'in eşi Sosyalist Parti'nin lideri François Hollande, ilk turda Bayrou'ya oy verenlerin, "Sarkozy'yi cezalandırmak isteyen kişiler" olduğunu belirterek "Bu seçmenin, Sarkozy'yi seçeceğini zannetmiyorum." açıklamasını yaptı. Royal'in sözcüsü Arnaud Montebourg ise Bayrou ile Royal'in projelerinin benzeştiğini savunarak UDF seçmelerine gül attı.
Hükümetteki görevi boyunca Sarkozy ile yıldızları hiç barışmayan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac sonuçların açıklanmasının ardından bir açıklama yaparak Sarkozy’i desteklediğini ilan etti. İtalyan Başbakanı Silvio Romano Prodi ise Royal'in, Bayrou ile birleşmesi halinde seçimi kazanabileceğini bildirdi.

Kamuoyu yoklamaları
İlk turdan sonra yapılan ilk kamuoyu yoklamaları, Sarkozy'nin kazanacağına işaret ediyor. Bunlara göre 6 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda Sarkozy yüzde 52ᇊ oy alırken, Royal yüzde 46- 48'de kalacak. İlk turda altı sol adaya oy veren yüzde 10 seçmenin, oylarını bu kez Royal'e vermesi bekleniyor. Sarkozy ise hem Bayrou'dan, hem de ilk turda yüzde 11 oy alan aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen'den oy almaya çalışacak. Ancak Le Pen seçmenlerinin 'satılık olmadığını' söyleyerek Sarkozy'ye açık destek vermeyeceğini ortaya koydu. Anketlere göre 44 milyon Fransız seçmenden yüzde 14'ü ikinci tur için kararsız olduğunu söylüyor.
6 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turundan önce ilk büyük heyecanı 2 Mayıs günü yaşayacak. Birinci turun galibi merkez sağ aday Nicolas Sarkozy ile seçimin ikincisi Sosyalist Partili aday Segolene Royal, o gün TV tartışmasına çıkıp son kozlarını oynayacaklar. Böylece 2002’deki Chirac-Le Pen kapışmasının aksine geleneksel sağ-sol düellosu yaşanacak. Ancak birinci turdan çıkan oy tablosu, Fransa’daki klasik sağ-sol dengelerinin değiştiğini, aşırısı da dahil olmak üzere sol oyların yüzde 36’ya kadar indiğini gösteriyor.
Fransız siyaset uzmanlarına göre bu seçim sağ-sol dengesinin zemininde kayma olduğunu ortaya koyuyor. Sarkozy’nin ikinci tur için kesin favori olduğunu söyleyen siyasetbilimci Prof. Jean-Philippe Roy, "Sağ-sol dengesi tamamen değişti, bu tarihi bir dönemeçtir" diyor. Royal’in Sosyalist Partili olmayan sol oyları toplaması da yetmiyor. 2002’deki seçimlerde bu kesim yüzde 26 oranında oy almıştı. Oysa şimdi, Troçkist, Komünist, Yeşil ve küreselleşme karşıtlarıyla birlikte solun oy oranı ancak yüzde 36’yı buldu. Bir başka uzman "İkinci tur, sağ-sol hesaplaşması olacak, ancak solun kazanması olası görünmüyor" diyor.