Kahraman öğretmen son yolculuğuna uğurlandi

Virginia Tech Üniversitesi`nde geçen pazartesi günü gerçekleşen katliamda saldırganın ders verdiği sınıfa girmesini engelleyip yirmi öğrencinin kaçmasını sağlayan 76 yaşındaki Holokost kurtulanı Profesör Liviu Librescu`nun cenazesi cuma günü İsrail`de defnedildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
16 Nisan Pazartesi günü Virginia Tech Üniversitesi kampusünde silahlı bir kişinin kalabalığa ateş açması sonucunda 32 kişinin hayatı son buldu. Kurbanlardan biri, üniversitede makine mühendisliği bölümünde öğretim üyeliği yapan Romanya doğumlu Profesör Liviu Librescu idi. Yahudi Soykırımı'ndan sağ kurtulan Librescu, öğrencilerini kurtarmaya çalışırken kahramanca öldü. Librescu, Cho Seung-Hui (23) adlı Güney Kore’li, akli dengesi bozuk öğrencinin silahla saldırısı sırasında kendisini sınıf kapısına siper etti. Böylece yirmi öğrencinin pencerelerden atlayarak hayatlarının kurtulmasını sağladı. Kahraman ilan edilen profesör ise saldırıdan kurtulamadı.
Romen Yahudi bir ailede doğan Librescu, Romanya'nın II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ile kuvvetlerini birleştirmesi sonrasında çocuk yaşta çalışma kampına gönderildi. Daha sonra, binlerce Yahudi aile gibi Foscani kentindeki merkezi bir gettoya taşındılar. Bükreş'teki Polytechnic Üniversitesi'nden makine ve uçak inşaat mühendisliği diplomasıyla mezun oldu. Daha sonra kompozit yapılar ve aeroelastisite alanında uzmanlaştı. 1978 yılında İsrail’e göç eden Librescu Tel Aviv Üniversitesi'nde 1985 yılına kadar makine mühendisliği alanında ders verdi. Ardından da bir yıllık öğretim üyeliği için Virginia'ya gelerek burada kalmaya karar verdi. Librescu yirmi yılı aşkın süredir Virginia Tech Üniversitesi’nde çalışıyordu.
Çok sayıda yayını bulunan Librescu, 1969 yılında Romen Bilim Akademisi'nden doktorasını aldı. Mezun olduğu okul kendisine 2000 yılında fahri diploma verdi. Ayrıca NASA'dan da pek çok ödül aldı. Meslektaşları Librescu'yu "parlak bir bilim adamı", "olağanüstü bir insan" ve "gerçek bir centilmen" olarak tanımladılar. Librescu geride eşi Marlena ve iki oğul bıraktı.
Ra’anana mezarlığında toplanan onlarca kişi Liviu Librescu’ya son görevlerini yerine getirdiler. Tören sırasında bir konuşma yapan öğretmenin oğlu Joe Librescu, “Babam, uzun zamandır inandığı bir şeyi yaparak cesaret örneği gösterdi" dedi ve sözlerini “güle güle, baba” olarak bitirdi.