Filistin Özerk Yönetimi`nde son gelismeler

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)`de geçen ay kurulan Hamas - El Fetih ulusal birlik hükümetinde, bağımsız kanattan içişleri bakanlığına getirilen Hani El Kavasmi istifa etti. Ancak Başbakan İsmail Haniye, istifayı geri çevirdi. Filistin gazetesinde yayınlanan bir habere göre Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile Hamas Politik Büro Şefi Halit Meşa

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ulusal birlik hükümetinde ilk istifa talebi
Gazze’deki kaosu önlemek ve sayıları on üçü bulan güvenlik birimlerini tek çatı altında birleştirmek için bir plan hazırlayan ve hükümet tarafından da onay alan İçişleri Bakanı Hani El Kavasmi, planı hayata geçiremedi. FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın, El Fetih liderlerinden Muhammed Dahlan’ı ulusal güvenlik müsteşarlığına getirmesi ve içişleri bakanının yetkilerini kısıtlanması olarak algılayan Kavasmi, yetkilerinin genişletilmesi ve güvenlik birimlerinin şeflerinin de kendisi ile işbirliği yapmasını talep etti. Bu isteği yerine getirilmeyen Kavasmi istifasını verdi ancak istifa kararı Başbakan İsmail Haniye’den döndü.
Abbas ile Meşal buluşuyor
Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile Mısır’da yaşayan Hamas Politik Büro ªefi Halit Meşal’in cumartesi günü Kahire’de yapılacak bir toplantıda buluşması bekleniyor. Toplantının amacı Hamas ile El Fetih arasında politik ortaklık sağlamak ve Filistinlilere uygulanan uluslararası ambargoyu kaldırmak için ortak hareket etmek.

FÖY - Yunanistan görüşmesi
FÖY Lideri Mahmud Abbas, geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Costas Karamanlis ile yaptığı görüşmede FÖY Hükümetine uygulanan ekonomik yaptırımların barışı engellediğini ve Filistin halkına büyük zarar verdiğini dile getirdi. Filistin halkının normal hayatlarına dönebilmesi için ambargonun kalkması gerektiğini de sözlerine ekledi. Abbas ayrıca halkın ambargo yüzünden sosyal, politik ve ekonomik alanlarda büyük zorluklar yaşadığını dile getirdi.

FÖY, 1 Milyar Euro yardım istiyor
Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Maliye Bakanı Salam Feyyad, yeni ulusal birlik hükümetinin görevlerini yerine getirebilmesi için 1 milyar Euro uluslararası yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Hamas'ın El Fetih'in katılımıyla kurduğu ulusal birlik hükümetinin yeni Maliye Bakanı Salam Feyyad ilk yurtdışı gezisinde Avrupa ve diğer uluslararası bağışçılara yardım çağrısı yaptı. Filistinlilerin “dilenci ulus olmak istemediğini” belirten bakan, bu yardıma ayakları üzerinde durabilmek için gereksinim duyduklarını söyledi. Filistinlilerin çok ağır bir mali kriz yaşadığını anlatan Feyyad'a göre hükümet, bu yıl için gerekli olan fonların yalnızca dörtte biriyle ayakta kalmaya çalışıyor ve ortada 1 milyar Euro’luk bir eksik var.
Ancak Feyyad Brüksel temasları sırasında Avrupa Komisyonu'ndan yalnızca teknik yardım sözü alabildi. Komisyonun dış ilişkilerden sorumlu yetkilisi Benita Ferrero-Waldner, birliğin mali yardıma yeniden başlama konusunda çekinceleri olduğunu dile getirdi.
AB, terör örgütü olarak nitelenen Hamas’ın geçen yılki seçimlerde iktidara geldiğinden beri bölgeye doğrudan mali yardım yapmıyor; yalnızca insani yardımlarını sürdürüyor.
Feyyad'ın bundan sonraki durağı, ulusal birlik hükümetini tanıyan ilk Avrupalı ülke olan Norveç. Maliye Bakanı oradan da IMF ilkbahar toplantılarına katılmak üzere Washington'a geçecek.

Gazze’de ticaret canlanıyor
Gazze’deki ekonomik problemleri çözüme kavuşturmak ve Karni geçidinde yaşanan olayları sonlandırmak amacı ile bir adım atmak isteyen İsrail Savunma Bakanlığı, havaalanları müdürlüğü tarafından işletilecek olan ithalat geçitleri oluşturulma projesini hayata geçirmek istiyor.
İkinci Lübnan savaşı sırasında Savunma Bakanı yardımcısı Hagai Alon tarafından yapımına başlanan, daha sonra Savunma Bakanlığı dış ilişkiler ve güvenlik şube Yöneticisi Amos Gilad tarafından tamamlanan projeye göre Filistinliler Gazze’de Kerem ªalom geçidini kullanarak ithalat yapabilecekler. Mısır’dan ithal etmek için doğrudan Refah geçidini kullanabilecekler.
Kuzey Gazze’nin ithalatlarını gerçekleştirmesi için Erez geçidinde özel bir terminalin yapımı tamamlanmış durumda. Bu terminal ile Filistinliler günde seksen kamyon kadar malı Gazze’ye taşıyabilecekler. İsrail Savunma Bakanlığı Erez geçidini yeniden düzenleyerek İsrail- FÖY sınırında kurulması planlanan Türkiye kontrolündeki sanayi bölgesi için hazırlıklarını da hızlandırdı. FÖY hükümeti, geçitlerin özelleştirileceğini fakat güvenlik ve gümrük işlemlerinin FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın kontrolünde olacağını açıkladı.
Uluslararası kamuoyu tarafından da desteklenen bu planın yürürlüğe girebilmesi için İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz’in imzası gerekiyor. Ticaret planını beğenen fakat bazı pürüzler nedeni ile imzasını atmayan Amir Peretz bu sorunların giderilmesi için uğraşıyor. Bu sorunların başında Mısır’dan ithal edilecek ürünlere KDV ve gümrük vergisi uygulayacak olan Filistinlilerin bu kazancının nereye gideceği ile ilgili. FÖY kuruluş anlaşmasına göre bu tip kazançlar hazineye değil doğrudan başkanlığa aktarılması gerekiyor. FÖY yetkilileri Olmert’e bu konu ile ilgili evrakları hazırlıyorlar. İsrail’in incelediği diğer konu ise geçitlerin ithalata açılmasından bir sene sonra ihracata da başlayabileceği maddesi. Peretz ve yardımcıları Gazze’den doğrudan ihracatın başlaması durumunda karşılaşabilecekleri güvenlik problemlerini saptamaya çalışıyorlar.