İsrail şehitlerini törenlerle andi

İsrail, geçmişten günümüze kadar kaybettiği tüm askerlerini saygı duruşu ve törenlerle andı. Anma günü 23 Nisan Pazartesi akşamı meşalenin yakılması ile yerini, İsrail Devleti`nin 59. Bağımsızlık Günü kutlamalarına bıraktı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in geçtiğimiz yıllarda kaybettiği asker ve sivil vatandaşları anısına gerçekleştirilen ‘Anma Günü’ 22 Nisan Pazar akşamı başladı. Akşam 8’de çalınan bir dakikalık siren ve bayrakların yarıya indirilmesi ile İsrail geçmişte kaybettiği 22,305 askerini andı. Anma töreni, geçmişten günümüze savaşlarda kaybedilen asker ve sivil şehitler için gerçekleştiriliyor.
Pazar günü boyunca gerçekleştirilen törenlerin en kapsamlısı Başbakan Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz’in de katılımı ile Kudüs’te gerçekleştirildi.  Başbakan yaptığı konuşmada, böyle bir günde İsrail halkının tek yürek olarak attığına, herkesin ailesinde kaybettiği bir yakını olduğuna değindi. Olmert sözlerine ‘Kaybettiklerimizi maalesef geri getiremeyiz. Onlar her zaman gözlerimizin önünde olacak. Bizim için katlandıkları fedakarlıkları anlamalı, çocuklarımızı bu bilginin ışığında eğitmeliyiz. Cesaretleri ülkemizin kıymetini daha iyi anlamamıza, ülkemize olan sevgimizin artmasına yardımcı olacaktır. Burası bizim ulusal evimiz, umudumuzun beşiğidir. Kaybettiğimiz askerlerimiz bu uğurda hayatlarını verdiler, biz de ülkemizi cesaretle savunmalı, karşımıza çıkan tehdit ve tehlikeleri yenmeye hazır olmalıyız’ şeklinde devam etti. Konuşması sırasında barışa da değinen Olmert, barışa olan inancın ve umudun ayakta tutulması gerektiğini vurguladı. ‘Barışa güvenle ulaşamayacağımız gibi bir umutsuzluğa kapılmayın. Barış için tüm diplomatik girişimleri incelemeli, her ihtimali sonuna kadar değerlendirmeliyiz. Bazen aşırı bazen de acı veren fedakarlıklar yapmamız gerekebilir. Varoluşumuz ve yaşamsal ihtiyaçlarımız gözetildiği sürece, barışa ulaşmak için gereken her şeyi yapmalıyız’ dedi.
Knesset Başkanı ve geçici Devlet Başkanı Dalia İtzik, Ağlama Duvarı’nda gerçekleştirilen, devlet görevlileri ve şehit ailelerinin de katıldığı ulusal anma seremonisinde hazır bulundu. İtzik yaptığı konuşmada, kaybedilenlerin acısını hiçbir şeyin dindirmeyeceği belirtti. İsrail’in birlik olmasının önemine değinen başkan ‘Şehitlerimiz de bizim birlik olduğumuzu görmek isterlerdi’ diyerek konuşmasını tamamladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de yaptığı konuşmada, kayıpları saygı ile andıklarını, gururla hayatını verenleri gururla hatırladıklarını belirtti. Aşkenazi ‘Bugün burada size ordusunu savaşa sokan bir komutan ve bir savaşçı olarak hitap ediyorum. Biliniz ki hayatta savaştan daha acı hiçbir şey yoktur. Biz savunma esaslı bir orduyuz. Fakat savaş bize dayatılırsa, geri çekilmeyiz. Biz İsrail vatandaşlarının evlerinde ve sınırlarımız içerisinde güvenle yaşamaları için ne gerekiyorsa yaparız’ dedi.
Anma hazırlıkları geçtiğimiz çarşamba günü şehit mezarlarına bayrakların yerleştirilmesi ile Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi tarafından başlatıldı. Anma törenleri Ağlama Duvarının yanı sıra ülke genelindeki 43 mezarlıkta gerçekleştirildi. Anma günü resmi olarak Pazar akşamı 8’de başladı. Ülke genelinde tüm vatandaşlar bir dakikalık siren eşliğinde sessizce saygı duruşunda bulundu. Bayraklar yarıya indirildi. 

Bağımsızlık Günü kutlamaları
Anma günü pazartesi akşamı geleneksel meşale yakılması ile sona ererek yerini İsrail’in 59. Bağımsızlık Günü kutlamalarına bıraktı. Herzl Dağında gerçekleştirilen meşale yakma töreni İsrail’in liderleri ve devlet adamlarının katılımı ile gerçekleşti. On iki meşalenin yandığı törende son meşalenin yakılması ile Bağımsızlık Günü resmi olarak başlamış oldu.
Knesset Başkanı ve Moşe Katsav’ın yerine geçici olarak Devlet Başkanlığı görevini yürüten Dalia Itzik, töreni başlatan konuşmasında Anma Günü ile Bağımsızlık Günü arasındaki bağlantıyı işaret ederek “acı ve keder mutluluğumuzu çevreliyor” dedi. Ürdün ve Mısır ile yapılan barış antlaşmalarına rağmen halen savaş seslerinin duyulduğunu belirten İtzik, İran ve Suriye’nin İsraillilerin yaşama hakkına saygı duymalarını istedi. İran, Suriye ve Filistin Özerk Yönetimi vatandaşlarına seslenen İtzik “ Sizin ve bizim yeterince kanımız dökülmedi mi? Savaş silahları yerine bilgisayar ve eğitime öncelik verirseniz barış ile ödüllendirilirsiniz” dedi.

Bu seneki törende meşaleyi yakanlar:
• Yitzhak Navon (1978񮖏 İsrail eski Devlet Başkanı)
• Eliyahu Sakharov (Hagannah başkan yardımcısı 1930’lar)
• Shulamit Cohen-Kishik (Arap ülkelerindeki Yahudileri kurtaran Mossad ajanı 1940’lar)
• Professor Joseph Shenkar (Dünyaca ünlü jinekolog)
• Avinoam Mor-Haim (Lübnan’da öldürülen Dvir’in babası, aktör)
• Rachel Saad-Nakar (Direniş savaşçısı)
• Mordechai Eliav (Holokost Kurtulanı, eğitim destekçisi)
• Uri Amadi (eğitim destekçisi)
• Professor Nava Ben-Zvi (Açık üniversite kurucusu)
• Ruth Heshin (Jerusalem Foundation kurucusu)
• Avraham Yehuda Shriki (birçok kişiyi kurtaran cesur Polis şefi)
• Faras Faraj (Lübnan savaşında polis şefi)
• Yosef Lieberman (Holokost kurtulanlarının oğlu, savaş kahramanı)
• Dr. Dor Yehuda (ortopedi uzmanı, Lübnan savaşı gönüllüsü)

Tören önemli isimlerin müzik performanslarını sergilemesi ve konuşmaları ile devam etti. Savunma Bakanı Amir Peretz, Herzl Dağı’ndaki törene kaçırılmış İsrail askerlerinin ailelerini de davet etti. Törende 1982 yılında kaçırılan Zachary Baumel’in yakınları, 2000 yılında Hizbullah tarafından kaçırılan üç askerin ailesi, 2006’da kaçırılan Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in anne ve babası da hazır bulundu.