Yaz yaklaşirken forma girmek ve formda kalmak…

Nisan ayı geldiğinde bayanları bir telaş sarar. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla, mükemmel bir vücuda sahip bayanlar için bile “fit” olma yani forma grime sevdası başlar. Selülit giderici krem reklamlarının bile nisan ayında başlaması bir tesadüf olmasa gerek. Diyet, egzersiz ve bakımın dorukta olduğu nisan-mayıs aylarını eğlenceli bir hale getir

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Egzersizi eğlenceli kılmak…
Kilo vermek ve kalp sağlığınızı korumak için haftada üç kere en az 30 dakikalık egzersizler yapmak çok önemlidir.  Cardio olarak adlandırılan egzersizler kalp atış hızı alt ve üst sınırları içinde olduğu sürece fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur ve sizi formda tutar.  Eğer kalp atış hızınızın olması gereken sınırlarını bilmiyorsanız; yaşınızı 220’den çıkarıp 0.85’e bölerek alt sınırınızı, 0.65’e bölerek üst sınırınızı bulabilirsiniz. Nabzınız üst sınırınızı geçerse, bu çok hızlı egzersiz yaptığınızı ve bu hızın kalbinizi zorladığını gösterir. Bu durumda kalbinizi zorlamamak için hemen yavaşlamak gerekir. 
Cardio denince akla genelde bir yürüyüş makinesinin üzerinde sıkıcı bir şekilde yürümek gelir. Halbuki cardio egzersizleri, özellikle de havaların ısınmaya başladığı bu günlerde çok keyifli olabilir; örneğin deniz kenarında tempolu bir biçimde yürüyebilir, koşabilir ve tırmanma egzersizleri yapabileceğiniz günübirlik geziler yapabilirsiniz.Eğer bir gym’e üye iseniz, sevdiğiniz ve sizi neşelendiren müzikler eşliğinde yürüyebilir, bisiklet ve merdiven hareketleri yapabilir veya yüzebilirsiniz. Günümüzde gymler, sadece koşu aletleri ve ağırlık egzersizlerinin dışında birçok eğlenceli spor dersleri sunuyor; Latin danslarından yogaya, pilatesten bosuya, eğlenerek kasları güçlendirmek ve sıkılmadan forma girmek mümkün. 

Dört mevsim sağlıklı beslenmek…
İstediğimiz kiloya ulaşabilmek için yediğimiz kalorilerden daha fazla kalori yakmamız gerekir. Sağlıklı beslenmek için günlük hayatta daha çok meyve ve sebze grubu tüketmeli, süt ürünlerini, lif bakımından zengin olan karbonhidratları ve protein grubunu da ihmal etmememiz gerekir. 
Eğer gerçekten fazla kilonuz olduğuna inanıyorsanız, bir diyetisyene başvurmanız önerilir. Kafadan azaltılan kaloriler, vücudunuza yarardan çok zarar getirebilir. Kalori alımı ani bir şekilde azaltıldığında metabolizma korumaya geçer ve kendini sadece aldığı kadar kalori yakmaya göre ayarlar. Dolayısıyla metabolizma hızınızı, yağ ve su oranınızı bir diyetisyenle beraber hesaplamak ve bu verilere göre sağlıklı bir beslenme biçimi oturtmak kilo verme ve korumanın en etkin yöntemidir. Su içmek ise hem kilo verme, hem de sağlık açısından çok önemlidir. Susuz kalmayı beklemeden su içmek, özellikle de egzersiz sırasında ve sonrasında vücudun susuz kalmamasına dikkat etmek çok önemlidir. Küçük bir su şişesini yanınızda taşımak, size su içmenizi hatırlatan kolay bir yöntemdir. Bitki çayları da içimi zevkli ve faydalı içeceklerdir. Örneğin yeşil çay toksinleri atmanıza, nane çayı kilo vermenize, papatya çayı mide rahatsızlıklarına ve uykusuzluğa karşı çok faydalıdır. Kilo verirken sıkılaştırıcı, çatlak ve selülitleri azaltan kremler kullanmak, vücudunuzun sıkı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. 

Gözlerinizi  ve saçınızı da ihmal etmeyin!
Cildinizi ve saçınızı güneş ışınlarından korumak, genç gördüğünüz yılları uzatır. Her gün sokağa çıkmadan cildinizi güneş ışınlarından koruyacak en az spf 15 koruma faktörlü bir nemlendirici kullanın ve gün içinde birkaç kere tekrarlamaya çalışın. Güneşten cildinizi korumaya çalışırken sadece yüz ve vücudunuzu değil, göz ve göz çevrenizi de düşünmeniz gerekir. Sabah kalkınca spf faktörlü bir göz kremi sürmek ve güneş gözlüğünüzün camının polarize lensler gibi sizi güneş ışından koruyan cinsten olmasına dikkat etmek  gözlerinizi zararlı ışınlardan korur ve göz çevrenizin kırışmasını önler. E vitamini ve papatya özü içeren göz kremleri de göz çevreniz için çok yararlıdır. 
Saç bakımı ise en az cilt bakımı kadar önemlidir.Su içmek vücut sağlığı kadar, saçların nem oranını koruması açısından da önem taşır. Saçınızı dört mevsim canlı bir görünüme kavuşturmak fakat özellikle yaz aylarında korumak için nemlendirici özellikli bir şampuan kullanmanızı öneririz. Boyalı ve röfleli saçlar için derin nemlendirici özelliği olan ve keratin, jojoba ve protein içeren saç kremleri kullanmak, saçlarınızı düzenli olarak uçlarından kestirmek, haftada bir arındırıcı şampuan kullanmak, en az ayda bir saç bakımı yapmak, eğer saçlarınız boyalı ise güneş ışınlarından koruyan spreyler kullanmak yaz aylarında saçlarınızı korur, sağlıklı ve ışıltılı bir görünüme kavuşmasını sağlar.