Mucize Yaşamlar…

Karşımda heyecanlı, gözleri parlayan, kıpır kıpır yedi genç; amaçları mayıs ayı başında sahneye koyacakları “Mucize Yaşamlar” adlı oyunu aktarmak, paylaşmak ve elbette ki duyurmak…Ester YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Göztepe Kültür Derneği 18- 23 yaº arası dans grubu Bogrim ªemeº, ilk kez alıºılmıºın dıºında daha büyük kitlelere hitap edecek bir platformda “Mucize Yaºamlar” adlı oyunla sahne almaya hazırlanıyor.
Oyunun adı: Mucize Yaºamlar
Ve her sözü mucizeydi Tanrı'nın, Mucizeler de ta kendisiydi yaºamın...
Bu cümle oyunun özünü veriyor. Oyunda Tora’da geçen dört mucize iºleniyor: “NOAH'in inancı ve büyük tufanla baºlayan, DAVİD'in cesareti ve zekâsıyla yoğrulan, ªİMªON'un gücü ve aºkıyla canlanan, MOªE'nin iyiliği ve kudretiyle son bulan bir hikâye…
Adından ve açıklamalardan anlaºılacağı gibi oyun oldukça iddialı, her zaman amatör olduklarını vurgulayan Bogrim temsilcileri bu kez “profesyonel-amatör” olduklarının altını çiziyorlar.
 60 dansçının yanı sıra söz yazarı, ıºıkçısı, sahne direktörü gibi sahne arkası teknik ekiple toplam 81 kiºi görev alıyor.  Bu kadar genci bir araya toplayan, toplantıları organize eden ve ayrıca gösterinin koreografisini yapan kısaca ekibin kalbi, yine aralarından biri: Sezen Haras. Haras, ºimdiye kadarki tüm gösterilerde bilinen müzikler ve koreografilerle dans ettiklerini, ancak “Mucize Yaºamlar”ın, dansından müziğine, söz yazarlığına kadar tümüyle Bogrim ekibine özgün olduğunu söyledi.  Müzikler Mert Oktan, Metin Zonana söz yazarı, İzzet Ers ise oyunun logosu ve posterini tasarladı. Yılların sanatçısı Rozet Hubeº ise sanat danıºmanlığı görevini üstlendi.  Yaz mevsimi baºında toplanmaya baºlayan ekip üyeleri ilk önce Tora’daki  bazı efsaneler arasında bir seçim yaptı. Daha sonra bölüm bölüm ºarkı ve dansları oluºturdu.  Gençler: “fark yaratmak, çıtayı yükseltmek istedik. Amatörüz ama profesyonelce çalıºıyoruz.  Doğrularımızın yanında yanlıºlarımızı da kabul ediyoruz.”
İzleyenler gösteride, o dönemlerdeki mucizevi olayların, kiºilerin üzerindeki etkisi ve bunun sonucunda ideal insanı yaratma çabasını bulacaklar.  Her bölümde farklı dürtüleri, duyguları öne çıkartıyorlar.
Gençler, Bogrim’in bir dans grubu olduğunu bu doğrultuda Mucize Yaºamlar’da teatral konuºmalar, diyaloglar yerine,  lirik hareketler: dans, müzik, vücut dili ve ºarkılarla duygularını dile getirme yoluna gittiklerini belirttiler.  “Bu takımın var olmasının nedeni: gençleri bir araya getirmek ve  teması olan gösteriler yapmak” diyen grup üyeleri, kanımca bunu da baºardılar, gençlerin aralarındaki dayanıºma ve  birlik gözle görünüyordu. Bize düºen  alkıºlarımızla onları ºevklendirip, destek sağlamak.