Holokost kurbanlari anildi

II. Dünya Savaşı`nda sadece Yahudi oldukları için katledilen genç, yaşlı, çocuk altı milyon Holokost kurbanı Aşkenaz Sinagogu`nda düzenlenen bir törenle anıldı. İsrail`de sirenlerin çalması ile başlayan Holokost`u anma günü Yad Vaşem Müzesi ve Knesset`te düzenlenen etkinliklerle devam etti. Auschwitz`den, bir milyon Yahudi`nin

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Holokost’ta yitirilen altı milyon Yahudi, 15 - 16 Nisan günleri İsrail’de, Polonya’da ve dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Türkiye Yahudi Cemaati, Holokost kurbanlarını 15 Nisan Pazar günü Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleşen bir törenle andı.  Altı milyon Yahudi anısına altı mumun yakıldığı törende tenor-kantor Simon Cohen ve Koll Rina Korosu ilahilerden oluşan bir dinleti sundu.

Karakare Film Günleri
Holokost’u anma etkinlikleri kapsamında ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen Karakare Film Günleri, bu yıl da 15ᆩ Nisan tarihleri arasında G-Mall’da gerçekleşiyor. “Sayıların İsimleri Unutturduğu Yerde…” temasını taşıyan Karakare Film Günleri’nde bir kısmı belgesel olmak üzere Holokost ile ilgili 12 filmin gösterimi yapılıyor. Mekanın üst katında açılan mini sergide, II. Dünya Savaşı’nda yaşamını kaybeden altı milyon Yahudi’den biri olan Eva Heyman’ın günlüğünden alıntılara yer verildi.

Sirenler çaldı
Nazi ölüm çarkında yok edilen Yahudileri anma törenleri İsrail’de, 15 Nisan Pazar akşamı Yad Vaşem Müzesi’nde başladı. Ertesi sabah tüm ülkede sirenlerin çalınmasının ardından Knesset’te yapılan oturumda; Holokost’un sadece Almanların değil, tüm insanlığın ayıbı olduğu vurgulanırken, Darfur’da süregelen soykırımın dünyanın halen Holokost’u kavramamış olmasından kaynaklandığı ileri sürüldü. Yapılan konuşmalarda Yahudi halkı için bugün halen soykırım tehditlerinin mevcut olduğuna dikkat çekildi.

Yaşam Yürüyüşü
Dünyanın çeşitli ülkelerinden Polonya’ya giden binlerce kişi Auschwitz’de ölenlerin anısına “Kadiş” duası okudu. Auschwitz’den, bir milyon Yahudi’nin yaşamını yitirdiği Birkenau ölüm kampındaki gaz odalarına yapılan “Yaşam Yürüyüşü”ne gençlerden ve Holokost kurtulanlarından oluşan sekiz bin kişi katıldı.
“Yaşam Yürüyüşü” ne katılan gazetemizin Perspektif Sayfası Yönetmeni Marsel Russo’nun izlenimlerini gelecek hafta aktaracağız.

> Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya üçüncü mumu son trenle Türkiye’ye gelerek Soykırım’dan kurtulan Louise Behar ile birlikte yaktı
> Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Karakare Film Günleri’nde düzenlenen sergiyi gezdi