Gazze`de ticaret canlaniyor

İsrail Radyosu`nun pazar günü açıkladığı bir habere göre, 2006 yazında kaçırılan İsrailli askeri Gilad Şalit`in bırakılmasına karşılık Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)`ün talep ettiği ve serbest bırakılmasını istediği Filistinli tutuklu listesini incelemek için kurulan bakanlık komisyonu bu hafta toplanacak.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) İsrail’in teklif ettiği Gazze’de ticaret pasajları açılması fikrini onayladı

Gazze’deki ekonomik problemleri çözüme kavuşturmak ve Karni geçidinde yaşanan olayları sonlandırmak amacı ile bir adım atmak isteyen İsrail savunma bakanlığı, havaalanları müdürlüğü tarafından işletilecek olan ithalat geçitleri oluşturulma projesini hayata geçirmek istiyor.
İkinci Lübnan savaşı sırasında Savunma Bakanı yardımcısı Hagai Alon tarafından yapımına başlanan daha sonra Savunma Bakanlığı dış ilişkiler ve güvenlik şube Yöneticisi Amos Gilad tarafından tamamlanan projeye göre Filistinliler Gazze’de Kerem Şalom geçidi kullanarak ithalat yapabilecekler. Mısır’dan ithal etmek içinse direk olarak Refah geçidini kullanabilecekler.
Kuzey Gazze’nin ithalatlarını gerçekleştirmesi için Erez geçidinde özel bir terminalin yapımı tamamlanmış durumda. Bu terminal ile Filistinliler günde seksen kamyona kadar malı Gazze’ye taşınabilecekler. İsrail savunma bakanlığı Erez geçidini yeniden düzenleyerek İsrail- FÖY sınırında kurulması planlanan Türkiye kontrolündeki sanayi bölgesi için hazırlıklarını da hızlandırdı. FÖY hükümeti, geçitlerin özelleştirileceğini fakat güvenlik ve gümrük işlemlerinin FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın kontrolünde olacağını açıkladı.
Uluslararası kamuoyu tarafından da desteklenen bu planın yürürlüğe girebilmesi için İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz’in imzasını gerekiyor. Ticaret planını beğenen fakat bazı pürüzler nedeni ile imzasını atmayan Amir Peretz bu sorunların giderilmesi için uğraşıyor. Bu sorunların başında Mısır’dan ithal edilecek ürünlere KDV ve gümrük vergisi uygulayacak olan Filistinlilerin bu kazancının nereye gideceği ile ilgili. FÖY kuruluş anlaşmasına göre bu tip kazançlar hazineye değil direk başkanlığa aktarılması gerekiyor. FÖY yetkilileri Olmert’e bu konu ile ilgili evrakları hazırlıyorlar. İsrail’in incelediği diğer konu ise geçitlerin ithalata açılmasından bir sene sonra ihracata da başlayabileceği maddesi. Peretz ve yardımcıları Gazze’den direkt ihracatın başlaması durumunda karşılaşabilecekleri güvenlik problemlerini saptamaya çalışıyorlar.