FÖY, 1 Milyar Euro yardim istiyor

İsrail Radyosu`nun pazar günü açıkladığı bir habere göre, 2006 yazında kaçırılan İsrailli askeri Gilad Şalit`in bırakılmasına karşılık Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)`ün talep ettiği ve serbest bırakılmasını istediği Filistinli tutuklu listesini incelemek için kurulan bakanlık komisyonu bu hafta toplanacak.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Maliye Bakanı Salam Feyyad, yeni ulusal birlik hükümetinin görevlerini yerine getirebilmesi için 1 milyar Euro uluslararası yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı

Hamas'ın El Fetih'in katılımıyla kurduğu ulusal birlik hükümetinin yeni Maliye Bakanı Salam Feyyad ilk yurtdışı gezisinde Avrupa ve diğer uluslararası bağışçılara yardım çağrısı yaptı. Filistinlilerin “dilenci ulus olmak istemediğini” belirten bakan, bu yardıma ayakları üzerinde durabilmek için gereksinim duyduklarını söyledi. Filistinlilerin çok ağır bir mali kriz yaşadığını anlatan Feyyad'a göre hükümet, bu yıl için gerekli olan fonların yalnızca dörtte biriyle ayakta kalmaya çalışıyor ve ortada 1 milyar Euro’luk bir eksik var.
Ancak Feyyad Brüksel temasları sırasında Avrupa Komisyonu'ndan yalnızca teknik yardım sözü alabildi. Komisyonun dış ilişkilerden sorumlu yetkilisi Benita Ferrero-Waldner, birliğin mali yardıma yeniden başlama konusunda çekinceleri olduğunu dile getirdi.
AB, terör örgütü olarak nitelenen Hamas’ın geçen yılki seçimlerde iktidara geldiğinden beri bölgeye doğrudan mali yardım yapmıyor; yalnızca insani yardımlarını sürdürüyor.
Feyyad'ın bundan sonraki durağı, ulusal birlik hükümetini tanıyan ilk Avrupalı ülke olan Norveç. Maliye Bakanı oradan da IMF ilkbahar toplantılarına katılmak üzere Washington'a geçecek.