Şalit davasinda yeni gelişmeler

İsrail Radyosu`nun pazar günü açıkladığı bir habere göre, 2006 yazında kaçırılan İsrailli askeri Gilad Şalit`in bırakılmasına karşılık Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)`ün talep ettiği ve serbest bırakılmasını istediği Filistinli tutuklu listesini incelemek için kurulan bakanlık komisyonu bu hafta toplanacak.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Güvenlik meclisi üyesi İsrailli Milletvekili Isaac Herzog, komisyonun tutuklu değişimine daha esnek yaklaşacaklarını belirtti. Herzog konuyla ilgili olarak, “Görüşmelere bağlı olarak esaslı düşünmeliyiz. Geçmişe bakaran şuan ortada bir süreç var. Bununla beraber  henüz bazı şeyleri kutlamak için erken” açıklamasını yaptı.
İsrail Başbakanlığı komisyon görüşmelerini doğrularken, sürecin uzun süreceğini açıkladı.
Bazı yetkililer ise İsrail yetkililerini Arap kaynaklarından gelen her habere inanmamaları konusunda uyardı. FÖY geçtiğimiz haftasonu Şalit’in bırakılmasıyla ilgili sürecin başladığını, son sözün İsrail’de olduğunu vurgulamıştı.
Mısırlı güvenlik elçisi Burhan Hamad Şalit’e teslim edilen gözlükle ilgili haberleri inkar etti. Hammad, “Bu haberler spekülasyon. Buna benzer haberler sadece zarara yol açıyor” dedi. İsrail ise konuyla ilgili yorumda bulunmadı.
FÖY İstihbarat Bakanı Mustafa Barguti, cumartesi günü tutuklu değişimi için “uygulanabilir bir durum” açıklamasını yaptı. Barguti açıklamasında, “Mısırlı güvenlik ekibi Şalit’e karşılık serbest bırakılması istenen Filistinli tutukluların listesini aldı.” yorumunda bulundu. Barguti sözlerine “Filistinliler bu meselede üstlerine düşen görevi yaptı ve şu an top İsrail’de. İsrail hükümeti niyetlerinde ciddilerse bu meseleye bir son vermeni zamanı gelmiştir” şeklinde devam etti.
Filistinli tutukluların listesi Pesah Bayramı’ndan bir süre önce İsrail’in eline ulaştı. Barguti listedeki kişi sayısını belirtmezken, Hamas ve El Fetih’in yakınları listenin en az 1,400 tutukluyu kapsadığını belirtti.
FÖY Lideri Mahmud Abbas da verdiği demeçte tutuklu değişimine yönelik iyimser açıklamalarda bulundu. Abbas, Fransız kanalı France 24’le yaptığı röportajda Şalit’in çok yakında serbest bırakılacağını dile getirdi. FÖY lideri konuyla ilgili görüşlerini, “Şalit’in serbest bırakılması için çok çaba sarf ediyoruz. Bu çabalar çok yakında sonuç verecek” şeklinde ifade etti. Abbas ayrıca Filistinli tutukluların akıbeti ile Şalit’in durumunun iki ayrı mesele olduğunu ve bağlantıları olmadığını ifade etti.
Filistinli tutukların sözcüsü Mahmoud Abu Hasirra ise İsrail hükümetinin 20 senedir cezaevlerinde tuttuğu tutukluları bırakmaması durumunda Şalit’in serbest bırakılmayacağını yineledi.