Ortodoks haham ve hip-hop şarkicisi antisemitizm için elele

New York`ta haham ve hip-hopçu ortak kurdukları dernek ve film şirketi ile ırkçılıkla başarılı bir şekilde mücadele veriyorlar

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
New York’lu Ortodoks Haham Marc Schneier ve hip-hop şarkıcısı Russell Simmons güçlerini birleştirerek Amerikan toplumundaki antisemitizm ile savaşmaya başladılar. Birkaç ay önce ortaklaşa kurdukları Def Jam Records şirketi ile kısa metrajlı filmler çekmeye başlayan ikili bu konuda oldukça başarılı oldular.
İlk olarak antisemitizm ile ilgili kısa metrajlı bir film çeken ikilinin bu filmi ABD’deki birçok okulda gösterildi. Rap yıldızı Jay-Z’nin de oynadığı film CNN’e de haber oldu ve önümüzdeki ay bazı Avrupa şehirlerinde gösterime girecek.
Irkçılığa karşı savaşta bir örnek teşkil etmesi için antisemitizmi bir filmde işleme fikrinin ortağı Russell Simmons’tan geldiğini anlatan Scheier, aynı sebep ile İslam’a karşı oluşan korkuyu ve müslümanlara karşı kafalarda yerleşmiş yanlış düşünceleri düzeltmek için bir film yapmaya karar verdiler. Schneier yönetmenliğinde önümüzdeki haftalarda çekimine başlanacak filmde efsanevi Yahudi hip-hop grubu Beastie Boys de rol alacak.
Schneier ve Simmons aynı zamanda Foundation for Ethnic Understanding (etnik anlayış derneği)’nin de kurucu üyeleri. Bu dernek Amerika’da yaşayan Yahudiler ile diğer etnik grupların ilişkilerini düzeltme amacını taşıyor. 1989 yılında kurulan dernek bu güne kadar Yahudiler ile siyahilerin birbirlerini daha iyi tanıyıp ilişkilerini iyileştirmede yardımcı oldu. Dernek şu an dikkatini Yahudiler ile Latin amerikalılara yöneltmiş durumda. Schneier ayrıca ABD’de yaşayan Yahudi ve Müslüman nüfusu kaynaştırmaya da uğraşıyor.