Münih`teki Nazi kalesine Yahudi müzesi

Polonya Dışişleri Bakanı Anna Fotyga, Polonya`nın Holokost mülkiyet tazminatları sorununu çözmekte kararlı olduğunu ancak bu konuda bir yasa tasarısının yıl sonundan önce meclisten çıkabileceğinden emin olmadığını söyledi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Münih şehri, Kristallnacht’ta yıkılan ana sinagogun birkaç blok ötesine Yahudi mirasına ve büyüyen Yahudi toplumunun geleceği için 18 milyon Dolarlık bir müze inşa etti. Dünya Yahudi Kongresi’ne göre en hızlı büyüyen Yahudi nüfusuna sahip olan Almanya’nın Yahudi nüfusunun yakında yüz bin’e ulaşacak. Saarbruecken mimarları Wandel Hoefer Lorck tarafından Jakobsplatz meydanında tasarlanan küp şeklindeki müze aynı zamanda içinde yeni bir sinagog ve cemaat merkezi de bulunana bir Yahudi kompleksinin içinde bulunuyor. Almanya’nın Berlin’den sonra en kalabalık Yahudi nüfusunun yaşadığı Münih, Yahudi cemaatini yeniden canlandırmayı amaçlıyor.
Nazi Subayı Joseph Goebbels Kristallnacht (kristal gecesi)’nde Münih’in ana sinagogunun yıkılması emrini vermişti. Kasım ayında, Kristallnacht’ın anısına açılan sinagog’dan sonra müzede bu hafta içinde açıldı. Geçmişte ve günümüzdeki Yahudi hayatı ve gelenekleri ile ilgili daimi bir sergisi olan müzede sergilenen objeler arasında 1500 yılından kalma bir evlilik yüzüğü ve 550 yıllık bir Sukot dua kitabı da bulunuyor. Müzenin diğer katlarında ise Yahudilik ile ilgili sergiler düzenlenecek. Bunlardan bir tanesi de ünlü matematikçi ve Nobel ödüllü yazar Thomas Mann’ın kayınpederi olan Alfred Pringsheim’in Rönesans zamanı seramikler ve gümüş objelerden oluşan özel koleksiyonu da yer alıyor.