Ahmedinecad: ‘Nükleer kulübe katildik`

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesinin sanayi ölçeğinde uranyum zenginleştirmeyi başararak `nükleer ülkeler kulübüne katıldığını` ilan etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesinin artık ''sanayi ölçeği''nde nükleer yakıt üretme yeteneğine sahip olduğunu açıkladı. Sanayi ölçeğinde üretim ifadesi, İran'ın santrifüjlerinin sayısını artırdığı anlamına geliyor. Santrifüjlerde üretilen zenginleştirilmiş uranyum hem atom bombası yapımında hem de sivil enerji üretiminde de kullanılabiliyor.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade törende yaptığı konuşmada, ''Bugün, atom sanayisi çağına girişimizin günüdür. Bunu kutluyoruz'' dedi. Agazade, Natanz uranyum zenginleştirme tesislerinde yaptığı konuşmada, "İran'ın uranyum zenginleştirmede, artık sanayi aşamasına geçmiş bulunduğunu" belirtti.
Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisini gezen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran'ın nükleer programına ilişkin baskılara boyun eğmeyeceğini ve faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı. İran lideri, "Nükleer yakıtı endüstriyel düzeyde üreten ülkeler arasında girdiğimizi gururla ilan ediyorum" dedi. Bir yıl önce uranyum zenginleştirmeyi başardıklarını anlatan Ahmedinecad, geçen bir yıl içerisinde İranlı bilim adamlarının nükleer teknolojide önemli adımlar attıklarını söyledi. Batılı ülkelerle yaşanan krizin çözümü için müzakereye hazır olduklarını ifade eden Ahmedinecad, kendilerine karşı tutumun değişmemesi durumunda politikalarını gözden geçireceklerini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı ve Rusya Kurçatov Enstitüsü Başkanı fizikçisi Yevgeni Velihov, İran’ın nükleer silah geliştirmek için gerekli altyapı ve bilgiye sahip olduğunu açıkladı. İran’ın nükleer silah sahibi olmasının engellenmesi gerektiğini belirten Velihov, “Eğer İran nükleer silaha sahip olursa, bu dünyanın güvenliği için oldukça olumsuz bir durum olur” dedi.
Ömrünü nükleer teknoloji alanında çalışmalara adayan Velihov, dünyanın önde gelen devletlerinin nükleer silaha karşı çıkması gerektiğini belirterek, “Bence biyolojik, nükleer ve kimyasal silahlar yasaklanmalı. Ayrıca nükleer silahlara sahip olmak veya geliştirmek insanlık suçu olarak değerlendirilmeli. Bence, Rusya ve ABD dahil tüm ülkeler nükleer silahları reddetmeli” diye konuştu.
Jerusalem Post Gazetesinde yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayanların %45’i diplomatik çabalar sonuç vermezse son çare olarak İran’a askeri müdahale yapılmasını destekliyor.