Ukrayna Yahudilerinde farkli görüşler

Ukrayna`da cumhurbaşkanı ve başbakan arasında ortaya çıkan krizde farklı görüşler savunuluyor ancak çoğunluk kaos ortamından rahatsız

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ukrayna’da şiddetlenen siyasi kriz,  kimi Cumhurbaşkanı Viktor Yuschenko kimi de Başbakan Viktor Yanukovich taraftarı olan ülke Yahudilerini endişeye düşürüyor. Bazı gözlemciler krizin devam etmesi durumunda, antisemitizmin ve yabancı korkusunun artabileceğini düşünüyor.  Ancak, Yuschenko’nun erken seçime gidilmesi kararının ardından, Kiev’in merkezinde binlerce protestocunun toplanması sırasında hiçbir antisemit slogana rastlanmadı. Gözlemciler, sonuç ne olursa olsun, Yahudi cemaatinin zarar görmeyeceğini ileri sürmekteler.
Cemaatin çatı kuruluşu olan Va’ad Ukranya’nın lideri Josef Zissels, Yahudilerin her politik kampta temsil edildiğini söylüyor. Yuschenko’nun başkanlığa terfi edişinden sonra gerçekleşen 2004 Turuncu devriminde, Yahudiler açıklanamayan kriz konusundaki fikirlerinde farklılık gösterdiler. 2004’ten beri Yuschenko’nun destekçisi olan Zissels,  Yahudilerin “sağduyuyu destekleyeceğini” ve cemaatin kızışan politik savaşı hoş karşılamayacağını belirtti.
Pazartesi günü Yuschenko, ilişkilerde güçlük çıkan muhalefetin hükmettiği parlamentoyu dağıttı. Binlerce Yanukovich taraftarı ülkenin her bir yanından Kiev’e toplandılar. Yuschenko, kuvvete başvurmamak için uyarıda bulundu.
5 Nisan günü, binlerce Yanukovich destekçisi parlamentoya yürüdü ve anayasanın ihlali olarak tanımladıkları; Yuschenko’nun 27 Mayıs’ta erken seçimlere gitmesini protesto etti. Muhalefet 450 koltuğun 250’si ile parlamentonun çoğunluğunu oluşturuyor. Kiev polisi, 10.000’in üzerinde Yanukovich taraftarının perşembe günü Özgürlük Meydanı’nda toplanıp partilerinin bayraklarını taşıdıklarını açıkladı.
Anayasa mahkemesi Yuschenko’nun parlamentoyu dağıtma hakkı olup olmadığına karar verecek. Kimi Ukraynalı Yahudi, muhalefetin Yuschenko ile hiçbir şekilde uzlaşmaya gitmeyerek ve sürekli reforma karşı hareketlerini bloke ederek kendisine başka bir seçenek bırakmadığını savunuyor. Kiev’den insan hakları eylemcisi Mila Milner, “ Yuschenko’nun kararı demokrasinin bir örneği. Rakip partiler uzlaşmanın bir yolunu bulmalı” dedi. Birçok Yahudi, diğer Ukraynalılar gibi, istikrarsızlık ve kaos ortamı ve sürekli güç savaşından yorulmuşa benziyor.