Nasrallah silah birakmayi reddediyor

Lübnan`da taraflar arasındaki anlaşmazlık çözülemiyor. Hizbullah veto hakkına sahip olacağı bir ulusal birlik hükümeti veya erken seçim talep ederken hükümet buna yanaşmıyor. Hizbullah istekleri yerine gelene kadar protestoları sürdürürken BM kararları uyarınca silah bırakmayı da reddediyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hizbullah’ın Lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Lübnan ordusu İsrail’e karşı koyacak güce ulaşana kadar silah bırakmayacaklarını açıkladı. Pazar günü yaptığı konuşmada Nasrallah, Lübnan liderlerinin kendi aralarında çatışmaktan bir diyalog kurmayı başaramadıklarını belirterek, dört aydır kilitlenen politik ortamın çözülmesi için erken seçim veya olası çözümler için referandum düzenlenmesini de istedi.
Hizbullah yanlısı Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri ile Suriye-Hizbullah Karşıtı hükümetin lideri olan Saad Hariri arasındaki ikili görüşmelerin çıkmaza girdiğini belirtti. Kilitlenmeyi çözmenin yolunun ise zaten çatışmaya taraf olan dış dünyadan (Batı ve diğer Arap ülkeleri) medet ummak yerine ülkenin asıl güç sahibi olan halktan geçtiğini belirtti.
1700 Hizbullah sempatizanının Lübnan üniversitelerinden mezun olmasının kutlandığı törende konuşan Nasrallah, 1 saat süren konuşmasının ardından yeni mezunlara sertifikalarını verdi. Hizbullah liderinin konuşması ile Suriye karşıtı çoğunluğa sahip parlamentoya cevap verdiği düşünülüyor. Lübnan parlamentosu, yakın zamanda İsrail-Hizbullah savaşının ardından Hizbullah’ın silah bırakması yönündeki BM kararının uygulanması yönünde çağrı yapmıştı.
Hizbullah’ın başını çektiği muhalefet partileri 1 Aralıktan beri Beyrut’ta, Başbakanlık ofisi önünde protestolar ve oturma eylemleri düzenleyerek Başbakan’ın istifa etmesini ya da muhalefete veto hakkı veren bir ulusal birlik koalisyonu kurulmasını sağlamaya çalışıyor. Fakat 2005’te yapılan seçimlerde 128 sandalyelik parlamentonun çoğunluğunu ele geçiren Suriye karşıtı hükümet,  Hizbullah’ın erken seçim isteğini reddediyor. Lübnan’da bir sonraki seçim 2009’da gerçekleşecek.
Erken seçim yerine geniş tabanlı hükümet kurulması yönündeki görüşmeler de çıkmaza girdi. Başbakan Fuat Sinyora ve koalisyon ortakları muhalefete veto hakkı tanımanın politik intihar olarak değerlendirerek istekleri reddediyor. Diğer yandan Nasrallah da Hükümetin 30 kişilik kabinede 11 bakanlığın kendilerine verilmesi önerisini zayıf ve gülünç bulduklarını belirtti.
Aylar süren tartışmalar ve karşılıklı hakaretlerden ve Ocak’ta 9 kişinin ölümüne yol açan sokak çatışmalarının ardından ülkenin 1975- 1990 arasında olduğu gibi bir iç savaşa sürüklenmesinden endişe edilirken Berri ve Hariri arasında görüşmeler başladı. Berri geçen hafta çıkmazı çözmek için Suudi Arabistan’ın önderliğinde bir konferans toplanmasını talep etmişti. Fakat bu öneri Sinyora yanlısı liderler tarafından sorunun öncelikle Lübnan içinde çözülmesi gerektiği söylenerek reddedilmişti.