Yerleşimciler El Halil`den çikartiliyor

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) yetkilileri El Fetih`in askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı`nın Hizbullah`a olan bağlılığını kesmek için bir adım attı. Bu bağlamda oluşturulan bir ekip, El Aksa`nın üye listesini yeniden gözden geçirecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sneh, ordu radyosuna yaptığı açıklamada; El Halil’de bulunan yerleşimcilerin 19 Nisan’a kadar yerleşim alanlarından çıkartılacaklarını belirtti
İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sneh, yerleşimcilerin çıkarılma konusunda açıklama yaparken, Kiryat Arba’yı Ataların Mağarası’na bağlayan yol üzerinde bulunan ihtilaflı ev hakkında yorumda bulundu.  Bu evin El Halil’deki diğer yerleşim alanlarına yakın olmamasının tesadüf olmamasına değinen Sneh, satın alma kanuni olsa da güvenlik kuruluşlarından izin alınması gerektiğini söyledi.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, dört katlı binaya taşınan yerleşimcileri iki hafta içinde çıkartacağını açıkladı.  Bakan Effi Eitam is Peretz’in politik sebeplerden dolayı bu kararı aldığını söylerken, kararı kışkırtma olarak nitelendirdi.   Peretz’in boşaltma kararı, binayı kanuni olarak $700,000’e satın alan yerleşimcileri çok şaşırttı.  Mart ayında İsrail ordusunun yerleşimcilerin binaya girmesi için güvenlik sağlamasına rağmen, Peretz yerleşimcilerin binaya yerleşmesinin izinsiz bir hareket olduğunu söyledi.
Kaynaklara göre Peretz, bu kararı Korgeneral Gabi Aşkenazi, güvenlik görevlileri ve hukuk danışmanlarına danıştıktan sonra verdi. 
El Halil’deki Yahudi cemaati Peretz’in yerleşim alanını boşaltma kararını protesto etti.  Cemaat sözcüsü David Wilder, satışın kanuni olduğunu ve teknik sebeplerden dolayı binadan kovulmanın ırkçı ve antisemit bir hareket olduğunu söyledi.  Peretz’in şu anda kendi politik kariyerini düşünmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Wilder, Peretz’in işi tehlikedeyken politik hayatını etkileyecek kararlar vermemesi gerektiğini belirtti.
Polis Homeş’i boşaltıyor
Bin İsrail çevik kuvvet polisi, Homeş şehrini tekrar inşa etmek için üç gün boyunca gösteri yapan iki bin beş yüz protestocuyu etkisiz hale getirerek, kalan yerleşimcileri boşaltmaya başladı. Şehrin boşaltılması sırasında herhangi bir şiddet gösterisi olmadı. Protestocuların başı olan Yossi Dagan, gösteriye katılanların amacının polisle çatışmaya girmek olmadığını sadece şehrin tekrar inşası için uğraştıklarını açıkladı. Pazartesi başlayan gösterilerde protestocular büyük bir tente kurup kayaları kırmaya başladılar. Şehrin tekrar kurulması için sembolik bir şekilde inşaata başlayan eden protestocular polis ile çatıştı. Kameralara, Homeş’in 2005’teki gerçek boşaltılmasını andıran sahneler yansıdı.