Mahmud Abbas, Hizbullah ile olan tüm bağlantilarini kesiyor

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) yetkilileri El Fetih`in askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı`nın Hizbullah`a olan bağlılığını kesmek için bir adım attı. Bu bağlamda oluşturulan bir ekip, El Aksa`nın üye listesini yeniden gözden geçirecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, El-Fetih’in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın üyelerinin dikkatli bir şekilde oluşturulması ve birliğin Hizbullah’a olan bağlığının azaltılması için yeni bir ekip kurdu. Ekip Batı Şeria’daki Filistin Önleyici Güvenlik Servisi,  Genel haber alma Servisi ve El Aksa Şehitleri Tugayı örgütlerinin üyelerinden oluşuyor. Filistin Yönetimi’ne göre yüzlerce militan Lübnanlı terör örgütünden aldığı ödüllere bağlı olarak terör eylemlerine devam ediyor.
Filistinli kaynaklar Ynet’e verdikleri demeçte, Abbas’ın bu adımı Batı Şeria’da İsrail ile barış sürecini hızlandırmak için kilit nokta olarak değerlendirdiğini belirtti. Yetkililer konuyla ilgili olarak, “El Aksa Şehitleri Tugayı her anlaşmada en zayıf halka oldu. El Aksa üyelerinin finansal bakımdan Hizbullah’a olan bağlılığı çoğu zaman anlaşmalara ayak uyduramamasına sebep oluyor” açıklamasını yaptı.
Abbas’ın diğer hedefi İslami Cihad örgütünün askeri kanadıyla anlaşmaya varmak. Filistin lideri, başta Suriye olmak üzere Arap baskısının örgütün anlaşmalara uymasına neden olabileceğine inanıyor.  Abbas’ın müttefikleri bu konuyla ilgili, “İsrailliler biz ne yaparsak yapalım tek bir eylemci tüm çabaların boşa gitmesine neden olabilir. Fakat bize yardım etmeyi ve anlaşmaya varmayı gerçekten istiyorlarsa, yapabilirler. Biz kendimize düşen görevi yerine getireceğiz ve eylemcilere karşı otoritemizi kuracağız” yorumunu yaptı.
Bunun yanı sıra Filistin güvenlik kuruluşları Filistin Yönetimi’ni idare etmeye devam ediyor. İlk adım olarak, FÖY cinayet, uyuşturucu ve araba hırsızlığına yönelik vakalarla ilgilenecek. Daha sonra ise aranan Filistinlilerin silahları toplatılacak.