Ulus mekaninda merak uyandiran düşüncelerU-mmud 2007

Yeni bir tanıtım dönemi içine giren Ulus Özel Musevi Okulları, önümüzdeki günlerde bir kültür festivaline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Her biri kendi konusunda uzman kişilerin bilgi ve birikimlerini paylaşacağı U-mmud festivali “Öğrenmeyi Öğrenmek” başlığı altında katılımcıları çeşitli konularda ay

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
U-mmud Festivali fikri nasıl doğdu?
Okulumuz doğru konu ve doğru uzmanlarla doğru bir gençlik yaratmak adına eğitim konusunda farklı adımlar atmakta. U-mmud Festivali de bunlardan biri. Cina Alkaş’ın pozitif enerjisi, desteği ve Laurie Levi’nin Limmud Kültür Festivali’ndeki deneyimi, fikrin benimsenmesine ve yürürlüğe konabilmesine ön ayak oldu. Öncelikle programı oturtmak, konukları aynı gün ve aynı saat için organize etmek işin en zor kısmıydı. Fakat gururla söyleyebiliriz ki, insanlar UÖMO’nun gerçekleştireceği bir faaliyete konuk konuşmacı olarak seçilmekten ve toplumumuz içinde bulunmaktan büyük keyif alıyorlar. Dolayısıyla okulumuzun imajının hak ettiği seviyeye ulaştığını görmek bizim de gurur kaynağımız oluyor.

Konu ve konuk seçimleri hakkında bilgilendirir misiniz?
Konulara çarpıcı başlıklar vererek öncelikle merak uyandırmayı amaçladık. Yarım gün olarak tasarladığımız festivale çok farklı konuklar davet ettik. Vivi Benreytan Art Therapy, Vivian Saragosi Yaratıcı Dans seansları gerçekleştirecekler. Ayrıca Yazar Mine Soysal çocukların sıklıkla neden “Eyvah Kitap” dediklerini tartışarak, kitaba ve okuma kavramına şaşırtıcı açılardan yaklaşacak. Osmanlı Yahudi tarihi üzerine doktora çalışması bulunan Cengiz Şişman “Neden Yahudi Tarihi Öğretiyorum” adlı bir söyleşi sunacak. Herkesin çok yakından tanıdığı ünlü sinema oyuncusu, biyoloji ve çevre bilimleri mezunu Ediz Hun “Bize ne küresel ısınmadan” konulu oldukça güncel bir konuşma yapacak. Florence Nightingale Hastanesi Psikiyatri Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Tarık Yılmaz gerçekleştireceği “Otobüsü Çocuk mu Kullanmalı?” adlı söyleşide anne, baba ve çocuk ilişkisindeki denge, ailede demokrasi, sağlıklı liderlik modelleri gibi konuları irdeleyecek. Birçok kitabı bulunan Uzman Psikolojik Danışman Leyla Navaro her anne babanın korkulu rüyası olan “bir gün çocuğunun uygun olmayan bir arkadaşıyla eve gelmesi” konusunda ailelerin göstereceği tavırla ilgili bir konuşma gerçekleştirecek. Uzman Psikolojik Danışman F. Göver Kazancıoğlu ve Bilgisayar öğretmeni Yosi Rafael hayatımızın her alanında yer alan bilgisayarın çocuklarla arasındaki ilişkiye değinecek. Sınav Kaygısı konusunu Oktay Aydın irdelerken, İnternational Hospital Direktörü, Acıbadem Sağlık Grubu Direktörü Meri Bahar “Mor İnek” adlı bir söyleşi gerçekleştirecek. Anaokulu Müdürü Ceni Kanditan ve İlköğretim Rehberlik Koordinatörü Serpil Sofuoğlu Güngör, anne bebek ilişkisinin önemi, ilişkideki eksikliklerin sonuçları ve bu sonuçların çocuğun öğrenme yaşantısına yansımaları hakkında katılımcıları bilgilendirecekler. Lise Rehberlik Servisi Koordinatörü Berkay Deligöz ve Türkçe - Edebiyat Bölüm Başkanı Tülay Gürler kariyer sahibi olmak konusunda okul ve ailenin rolüne açıklık getirecekler. Tike Lokantası kurucu ortağı ve yöneticisi Mehmet Ali Burduroğlu kendini tanımanın hayattaki önemini, eğitime dayalı bir çalışma hayatında başarı ve başarısızlıkların olabileceğini, cesareti, çalışkanlığı, farklılığı “Aile şirketiniz yok mu?” adlı söyleşide paylaşacak. Tülin Arman ise hepimizin korkulu rüyası olan madde bağımlılığı konusundaki birikimlerini aktaracak. Jan Nahum ve Avi Alkaş “Öğrenmeyi Öğrenmek” adlı sunumlarıyla güne son noktayı koyacaklar.

Oldukça yoğun bir program. Katılımcılar seçimlerini nasıl yapacaklar? Bütün seminerlere katılabilme şansları var mı?
Aslında program yoğun ancak güzel bir sistem kurmaya çalıştık. Henüz çocuk sahibi olmayan gençlerimiz, küçük çocukları olanlar ve yetişkin çocukları olan aileler olmak üzere öncelikle hedef kitleleri ayırdık. Konuşmacılar Lise rehberlik odası, Albert Levi Amfisi, Medyatek, Vakıf Odası ve Amram Oditoryumu’nda söyleşilerini farklı saatlerde gerçekleştirecekler. Katılımcılar, en çok merak ettikleri veya ilgilerini çeken konuları seçerek önce kendilerini kayıt ettirecekler. Elimizden geldiğince yaş aralıklarına göre farklı konuları farklı saatlere denk getirmeye çalıştık. Art therapy ve yaratıcı dans seçeneklerini ise dinleyerek değil de yaratarak bir şeyler öğrenmek isteyenler için seçtik.

Kaç kişilik bir katılım hedefliyorsunuz?
Hedefimiz 300 kişiye ulaşmak. Kısa bir sürede yoğun bir taleple karşılaştık. Bu da insanların eğitime ne kadar önem verdiklerinin ve öğrenmeye ne kadar hevesli olduklarının bir kanıtı. Arzu edenler halen bizlere telefonla ulaşabilir veya web adresinden gerekli bilgileri edinerek kayıtlarını yapabilirler.
Öğrenmeyi öğrenmek isteyen herkes için özel ve farklı konuların seçildiği festivalde bilgilenmek ve bunun yanı sıra dostlarınız ve yeni tanışacağınız kişilerle, Ekip UÖMO desteği ile kurulacak olan U-mmud cafelerde hoşça vakit geçirmek istiyorsanız önerim bir an önce harekete geçerek kaydınızı yaptırmanız.