Hahambaşi Rav İsak Haleva ile Cemaat Başkani Silvyo Ovadya`nin a

5. Eilat Uluslararası Film Festivali`nden davet alan “Sevgilim İstanbul” filmi, 2 - 5 Mayıs tarihlerinde İsrail`in Tel Aviv şehrinde gerçekleşecek olan festivalde yarışacak. >>>

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Sayın Serpil Yılmaz
Milliyet Gazetesi
İstanbul

3 Nisan 2007 Salı günü Milliyet Gazetesi’nin 9. sayfasında yer alan yazınızda hiçbir araştırma yapmadan ve kaynağına ( Türkiye Hahambaşılığı; Türkiye Hahambaşısı; Türk Musevi Cemaat başkanlığı; Denet Gıda A.Ş hissedar, yönetim kurulu üyesi veya yöneticileri)  danışmadan, kanaatimce konuya yabancı bazı kişilerin sizi yanlış bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri sonucu özellikle şahsımı ve Şapat Aviyente’yi hedef alan yazıyı üzülerek okudum.
Türkiye Hahambaşısı ve Dini Kurulu’nun yetkisi altında “kaşerut” hizmeti veren ve başta ihracata yönelik uluslararası kaşerut sertifikası vererek Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunan, Türkiye’nin sayılı fabrikalarıyla birlikte “kaşer” şarap üreten; Yahudi dini kaidelerine uygun tavuk kesimi ve dağıtımı yapan ayrıca aynı kaideler çerçevesinde gıda ürünlerini denetleyen, ithal eden, üreten ve dağıtan Denet Gıda A.Ş firması ayrıca bünyesinde hamursuz ekmeği “ Matsa” üreten bir fırına da sahiptir.
Dört yıldan beri hizmet vermekte olan Denet Gıda A.Ş.nin dışında “kaşer” şarap ithal edenler olduğu gibi, her türlü kaşer gıdayı ithal etmek de şirketin tekelinde değildir.
Bu yıl Hamursuz Bayramı için ihtiyaç duyulan matsa ve matsa ununu tedarik edilmesi her yıl olduğu gibi Türkiye Hahambaşılığı’nın ve Türk Musevi Cemaati’nin sorumluluğu altında oldu.
Fırınımızda meydana gelen bazı arızaların, üretilecek malı din adamlarının uyarısı sonrasında “kaşer” kaidelerine uygun olmayacağı ve fırının tamiratının istenen sürede gerçekleşmeyeceğinden ithal ürün kullanılması kararına varılmıştır.
İthalat herhangi bir ihale veya ayrıcalık sonucunda yapılmamakta olup önceki yıllarda da olduğu gibi her isteyen firma ithalat yapabilmektedir. Tüm ithalatı ve tüketimi 25 ton civarında olan ve perakende satışı bile sizin belirttiğiniz 1 milyon Dolar’ın çok çok altında olan bu ticaretle hiçbir ticari firma ilgilenmemiştir. Ayrıca yazınızda da belirttiğiniz gibi bir yıl içine üründe meydana gelen % 12 gibi bir fiyat farkının da fahiş olarak nitelendirmesi kanımca gülünç olarak nitelendirilmelidir.
Denet Gıda A.Ş. ürettiği ve sattığı mamulleri faturaya istinaden satmaktadır. Kurulduğu günden beri de suçlamaya çalıştığınız iki ortağı ve yöneticisi şirketten herhangi bir kar payı almamış olmakla birlikte, yönetim kurulundaki çalışmalarından dolayı da herhangi bir ücret ya da huzur hakkı almamışlardır.
Konuyla ilgili bu açıklamamın gazetenizin aynı sütununda yer almasını talep ederim
Silvyo OVADYA
Türk Musevi Cemaati Başkanı


Değerli dindaşlarım
Pesah’ı kutladığımız ilk günlerde,  bir takım söylentilerle kasıtlı ve yanlış bilgilendirmelerden kaynaklanmış olduğu açıkça belli olan bir  gazete haberiyle karşılaşmış bulunuyoruz.
Bütün bunlara son vermek adına; sizlere şu aşağıdaki bilgileri vermeyi uygun buldum:
*Uzun zaman çaba gösterilmiş olmasına rağmen cemaatimizin matsa fırınındaki teknik ve mekanik arızaların programlanan süre içinde maalesef giderilemeyeceği ve bu yıl Pesah için Matsot üretilemeyeceği anlaşılmış bulunduğundan, cemaatimiz yönetimi her türlü özveriyi göstererek siz sevgili dindaşlarımızın bu konudaki ihtiyaçlarını ithalat yoluyla temin etmiş ve her zamanki dağıtım kanalları eliyle makul fiyatlara tarafınıza ulaşmıştır.
Kısa bir zaman dilimi içinde olağanüstü çaba göstererek bizlerin Matsot ihtiyacını gerektiği gibi ve zamanında karşılamakta önemli katkısı olan Cemaat Başkanımız Silvyo Ovadya ve çalışma arkadaşlarına bir kez daha ve hepinizin huzurunda takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum.
*Hepinizin bildiği gibi Hahambaşılığımızın temel görevi; dindaşlarımızın dini vecibelerini yerine getirebileceği ortamları sağlamak ve mümkün olduğunca bu ortamı geliştirmektir.
Dolayısıyla  dindaşlarımızın Kaşerut gereksinimlerine yanıt getirmek amacıyla bu alanda Hahambaşılığımız tarafından yetkilendirilmiş bulunan “ Denet Gıda A.Ş.” dört yıldan beri faaliyet halinde olup, giderek genişleyen ürün yelpazesi ve Kaşerut denetimleriyle önemli bir boşluğu doldurmaktadır. “Denet Gıda” içlerinde Cemaat Başkanımızın da  bulunduğu kendilerine çok güvendiğim müşavirlerim ve din bilginlerimiz tarafından  kurulmuş olup, halen onlar tarafından ve tamamen fahri olarak yönetilip denetlenen bir şirket halinde faaliyetini sürdürmekte ve alanında her türlü takdirin üzerinde bir çalışmayla önemli çok iş başarmaktadır.
Bunun dışındaki söylentiler ve haberlerin toplumsal huzurumuzu bozmaktan öte bir işe yaramayacağını bilmenizi ve bunlara itibar edilmemesini rica ediyorum. 
Uzun yıllardan beri kendileriyle çalışmaktan onur duyduğum cemaatimiz yöneticileri hakkındaki rencide edici kimi söylentiler, en azından haksızlık ve kadirbilmezlik olarak değerlendiriyor, bir kez daha ve hepinizin huzurunda onlara olan güvenimi teyit ediyorum.

Hag Pesah Sameah
Rav İsak Haleva
Türkiye Hahambaşısı