Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / FransaSarkozy`nin adaylığıFransa Başbakanı Dominique de Villepin`den sonra, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da cumhurbaşkanlığı seçiminde İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy`yi desteklediğini açıkladı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Nicolas Sarkozy, Fransa'da iktidardaki merkez Halk Hareketi Birliği Partisi (UMP) tarafından ocak ayında cumhurbaşkanı adayı seçilmişti. Cumhurbaşkanının desteğinin Sarkozy açısından önem taşıdığı belirtiliyor. Kamuoyu araştırmaları, Sarkozy ile, başlıca rakipleri Sosyalist Parti adayı Segolene Royal ve merkez partinin sürpriz adayı François Bayrou arasındaki farkın azaldığını gösteriyor.
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 22 Nisan'da yapılacak. Hiç bir adayın yüzde elli üzerinde oy alamaması halinde, 6 Mayıs'ta sadece iki adayın gireceği ikinci tur için oy kullanılacak.
Fransa’da 22 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 7’si sol, 5’i sağ kesimden 12 aday yarışacak.

Afrika
Somali: Çatışmalar sürüyor
Başkent Mogadişu'da son ayların en kanlı çatışması yaşandı. Etiyopyalı askerlerin desteklediği geçici hükümet güçleri ile direnişçiler arasında çıkan çatışmada 14 kişi öldü, 60 kişi yaralandı.
Mısır: Anayasa değişikliği
Mısır'da 100'den fazla milletvekili, seçim sisteminde köklü değişiklikler öngören anayasa değişikliği teklifinin tartışılacağı meclis oturumunu boykot etti. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sunduğu değişiklik önergesi, anayasadaki 34 maddeyi kapsıyor. Buna göre dini temele dayanan partilerin kurulması yasaklanıyor. Hükümet bu değişikliklerin ülkede demokrasi ve hukuk devletini güçlendireceğini söylüyor. Aralarında yasaklı Müslüman Kardeşler Örgütünün de bulunduğu muhalefet ise seçimlerde usulsüzlüğe ve polis devletine kılıf hazırlandığı görüşünde.
Nijerya: Petrol hırsızlığı
Kaduna eyaleti yakınlarında devrilen petrol tankerinden petrol çalmaya çalışan yetmiş’ten fazla kişi, tankerin infilak etmesi sonucu yanarak hayatlarını kaybettiler.

Amerika
ABD: Takvim onaylandı
Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, Başkan George W. Bush'un veto tehdidine rağmen, Irak ve Afganistan'da yürütülen savaşlarda kullanılmak üzere 120 milyar dolarlık bir bütçe ayrılmasını, bunun karşılığında da Amerikan askerlerinin Mart 2008’e kadar Irak'tan çekilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.
Latin Amerika: 200 milyon yoksul
Amerika Ülkeleri Kalkınma Bankası (Inter-American Development Bank), yoksullukla mücadele yolundaki yoğun çabalara rağmen, Latin Amerika'da 200 milyonu aşkın insanın yoksulluk içinde yaşadığını açıkladı. Bankanın Genel Müdürü Luis Alberto Moreno, son yıllardaki  ekonomik büyüme sayesinde 13 milyon insana yoksulluk sınırı üzerinde yaşam imkanı sağlandığını söyledi. Moreno ayrıca Latin Amerikalı göçmen işçilerin, 2006 yılında ailelerine yaptıkları havale tutarının 62 milyar Doları aştığını duyurdu. Bu toplam, bölgeye yapılan yabancı yardım ve doğrudan yatırımların toplamından daha yüksek. En fazla para gönderilen ülke, 23 milyar ABD Dolarıyla Meksika. Meksika'da petrol ve turizm yanında en yüksek döviz geliri dış kaynaklı havalelerden sağlanıyor. Bankanın verilerine göre yapılan havaleler, yoksullukla mücadelede son derece etkili, böylece bölgedeki 8 ila 10 milyon ailenin yoksulluk sınırı üzerinde yaşamasına imkan veriyor.
 
Asya
Endonezya: G33 toplandı
Gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu G33 grubunun temsilcileri Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir araya geldi. Gelişmekte olan ülkeler toplantıda, sanayileşmiş ülkeler ile yapılacak ticaret görüşmelerinde izleyecekleri stratejiyi belirlemeye çalıştılar. G33 grubundaki ülkeler hem tarım sektörlerini koruyacak hem de küresel düzeyde daha adil bir ekonomik sistem yaratacak bir anlaşmaya varmayı umuyorlar. Cakarta'daki toplantıya Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy ve Avrupa Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Peter Mandelson da katıldı.
Pakistan: El Kaide ile çatışma
Pakistan’ın kuzeybatısında, yerel aşiretlerle El Kaide ile bağlantısı olduğu öne sürülen militanlar arasında çıkan çatışmalarda en az 45 kişi öldü.
Pakistan: Yargı krizi
Başyargıç İftihar Muhammed Çaudri'nin görevini kötüye kullandığı suçlamasıyla, Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref tarafından görevden alınmasının ardından pek çok kentte protestolar başladı. Şimdiye dek aralarında yüksek mahkeme yargıçları, savcılar ve baro başkanları da bulunan dokuz üst düzey yargı yetkilisi istifalarını verdi. Kararı yargı bağımsızlığına müdahale olarak yorumlayan çok sayıda avukat da grev yapıyor. Pakistan'ın en üst düzey yargı yetkililerinden ve ülkedeki üç başsavcı yardımcısından birisi olan Nasır Said Şeyh de başyargıcın görevden alınmasını protesto etmek üzere istifasını verdi.
Filipinler: Otobüs dolusu çocuk rehin alındı
Başkent Manila'da Jun Ducat adlı silahlı okul müdürü, yoksul çocuklara ücretsiz eğitim sağlanması ve hükümetteki yolsuzluklara son verilmesi talebiyle bir otobüs dolusu çocuk ve iki öğretmeni rehin aldı. Filipin polisi, Ducat ile rehineleri serbest bırakması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Avrupa
İspanya: Yeni Bask partisi
Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan yasaklı Batasuna Partisi, yaklaşan seçimlere yeni bir siyasi parti ile girmek üzere başvuruda bulundu. İspanyol yasalarına göre şiddeti destekleyen siyasi gruplar yasadışı kabul ediliyor.
Savcılar, Bask milliyetçisi Abertzale Sozialista Batasuna (Sosyalist Yurtsever Birliği) grubunun siyasi parti statüsüne alınma talebini değerlendiriyor.
Fransa: Total’in patronu sorgulanıyor
Fransız petrol şirketi Total'in patronu Christophe de Margerie, İran'dan alınan bir ihalede yolsuzluk yapıldığı suçlamaları ile ilgili olarak polis tarafından sorguya alındı. Soruşturma, 1997 yılındaki bir doğalgaz ihalesini Total'in kazanması amacıyla kanuna aykırı olarak ödemeler yapıldığı yolundaki iddiaları inceliyor.
İngiltere: Bosna'dan çekiliyor
Avrupa Birliği'nin barış gücü kapsamında görev yapan İngiliz askerleri Bosna-Hersek'ten çekilmeye hazırlanıyor. Birkaç gün içinde 600'den fazla İngiliz askeri ülkeden ayrılacak. Bosna-Hersek'e ilk kez 1992 yılında, savaş döneminde asker gönderen İngiltere, Avrupa Birliği'nin EUFOR olarak bilinen Bosna'daki barış gücüne en fazla katkıda bulunan ülkelerden biri.
Rusya: Madende patlama
Rusya'nın Sibirya bölgesinde bir kömür madeninde meydana gelen patlamada en az 106 kişi öldü. Yetkililer, patlama sırasında madende 200'den fazla işçinin bulunduğunu belirtiyor. Kurtarma ekiplerinin, patlamanın ardından ortaya çıkan yoğun duman ve metan gazı nedeniyle çalışmalarını güçlükle sürdürdüğü belirtiliyor.

Ortadoğu
İran: Denizcileri serbest bırakmıyor
İran, gözaltında tuttuğu 15 denizci konusunda İngiltere'nin tavrını uygunsuz olarak tanımlayarak, kadın askeri serbest bırakmayı ertelediğini açıkladı. İngiltere ise askerlerini kurtarabilmek için BM'den destek talep ediyor.