Pesah`ta İsrail`in ihracati artti

Pesah ile ilgili yapılan bir ankette, İsrail Halkı`nın bayramı nasıl geçireceğine dair fikir verdi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pesah için tüm dünyadaki Yahudi cemaatlerine şarap ve matsa satan İsrail’in ihracat rakamlarında bu sene artış görüldü. 2007 Pesah döneminde şarap ihracatı geçen seneye oranla %14 artarak 7,75 milyon dolara ulaşırken aynı dönemdeki matsa satışı da %10 artarak 4 milyon dolarlık bir değere ulaştı.
İsrail İhracat Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şali Katznelson, konu ile ilgili açıklamasında, bu sene diasporadaki Yahudi cemaatlerine yaklaşık üç milyon şişe şarap satıldığını açıkladı. Şarap satışının büyük bir bölümü Amerika Birleşik Devleti, Fransa, İngiltere, Kanada, Avustrulya, Rusya, İtalya, Almanya, Hollanda, Japonya, Brezilya, Singapur, İsviçre, Romanya, Polonya, Nijerya ve Tayvan’a yapılırken, ihraç edilen şaraplar arasında beyaz, kırmızı ve Kiduş şarabı yer aldı.
Matsa satışı ise yoğunlukla ABD ve Kanada’ya yapılırken, bu ülkeleri Rusya, Ukrayna, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Kenya, Tanzanya, Gana, Nijerya, Singapur, Malezya, Endonezya, Etiyopya ve Mısır izledi. Bu sene matsa satışında daha çok sağlıklı alternatifler, tam tahıllı ve pirinçli olanlar tercih edildi.