İsrailliler`in Pesah`i nasil geçiyor?

Pesah ile ilgili yapılan bir ankette, İsrail Halkı`nın bayramı nasıl geçireceğine dair fikir verdi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Mutagim Araştırma Enstititüsü tarafından İsrailli ve İbranice konuşan beş yüz Yahudi  katılımcı ile yapılan bir ankete göre laik-dinci farklılıklara rağmen geleneksel Pesah Bayramı hala İsrailli Yahudiler arasında çok önemli bir yer tutuyor, 3319 yıl sonra hala en popular bayramlar arasında yer alıyor.
Ynet ve Gesher Organizasyonu’nun dinci ve laik Yahudiler arasındaki farkları azaltmak için yaptığı ankete göre halkın yüzde 94’ü Pesah’ı geleneklere uygun şekilde, neşeli bir akşam yemeği eşliğinde Pesah Agadası’nı okuyarak kutlayacaklarını açıkladılar.
 “Pesah gecesini nasıl kutlamayı düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap olarak, katılımcıların yüzde 59’u Agada’nın tamamını okuyup özel bayram yemekleri yiyeceklerini söyledi. Yüzde 26’sı yemekten sonra olan kısmı hariç tamamını okuyacaklarını söylediler. Yüzde 9’u yemeğe odaklanıp, Agada’nın bazı kısımlarını okuyacaklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 4’ü Agada’nın masalarında olmayacağını, yüzde 1’i ise hiç kutlama yapmayacaklarını dile getirdiler.