İsrailli gençler Diaspora`daki antisemitizmin farkinda

İsrail`e göç etmeye çalışırken hayatlarını kaybeden dört bin Etiyopyalı Yahudi anısına Kudüs`teki Herzl Dağı`nda bulunan mezarlığın yanına inşa edilen anıt devlet töreni ile açıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Market Watch tarafından hazırlanan ve ADL (Anti-Defamation League) tarafından açıklanan bir ankete göre İsrailli gençlerin üçte ikisi İsrail’in dünyada meydana gelen antisemitizm olaylarına karşı tepki vermesi gerektiğini düşünüyor

Yaşları 15 ile 18 arasında değişen beş yüz İsrailli gencin katıldığı ankete göre, katılımcıların %45’i dünyada meydana gelen antisemitik olaylardan haberdarken, %49’u gelişmeleri kısmen takip ediyor.
İsrailli gençlerinin %22’si, ve yetişkinlerin %36’sı antisemitik davranışlara maruz kaldıklarını belirtiyor.
Ankete göre gençlerin %28’i İsrail’in dünyada meydana gelen ‘çok şiddetli’ olaylara tepki vermesi gerektiğini, %64’ü ise her olayda müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyor.  Bu düşünceyi savunan gençlerin %74’ünün ‘dindar’ olduğu belirtiliyor.
ADL’nin Ulusal Yöneticisi Abe Foxman anketle ilgili olarak, “Yahudi bir devlette yaşayarak, antisemitizmle hiç yüzleşmemiş olan gençler bile Diaspora’da meydana gelen olayların farkında” yorumunu yaptı.
Diaspora İlişkileri Bakanı Isaac Herzog da Fozman’ı doğrulayarak, “İsrailli gençler antisemitizmin ve bu konunun ciddiyetinin farkındalar. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın sözleri gençlerin ulusal bilincini derinden etkiledi” açıklamasını yaptı.
İsrailli gençlerin tümü antisemitizmi Holokost’la ilişkilendirirken, büyük çoğunluk İsrail’in varlığının reddedilmesinin ve İsrail karşıtı duruşların dünyayı önyargıya sürüklediğini düşünüyor.
Ayrıca ankete göre, gençlerin %59’u İsrail’in varlığının tehlikede olduğunu düşünüyor. %24’ü ise bu tehdidin çok ağır olduğunu savunuyor.
Anketin en etkileyici sonuçlarından biri ise, katılımcıların %62’si Diaspora’da büyük ihtimalle yeni bir Holokost’un daha yaşanacağını, %31’i ise böyle bir ihtimalin olabileceğini düşünüyor.

Diaspora Yahudileri İsrail’i eleştirebilir
Bir araştırma şirketi tarafından yapılan çalışmaya göre İsrail halkını yarısı Diaspora’da yaşayan Yahudilerin İsrail’i eleştirme hakkına sahip olduğunu düşünüyor.
İsrail halkının %15’inin Diaspora Yahudilerinin İsrail’i rahatlıkla eleştirebileceklerini savunurken %35’i bu eleştirilerin belirli bir sınırı olması gerektiğini vurguladılar. Araştırmayı yapan şirket başkanı Uri Regev araştırmanın sonucuna şaşırdığını dile getirdi. Araştırma şirketinin 33üncü uluslararası toplantısında İsrailli yazar Amoz Oz’a Maggid unvanı verildi. Araştırma sonuçlarının tartışıldığı toplantıda, seçilen deneklerin yüzde 60’ı Diaspora Yahudileri ile yakından ilişkide olduğunu, yüzde 73’ü İsrail’in onlara yardım etmesi gerektiği sonucu katılımcılara bildirildi.