Amir Peretz “Hazine” peşinde

Riyad`da yapılan Arap Birliği zirvesinden çıkan barış planına olumlu yaklaşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Haaretz Gazetesine yaptığı açıklamada, bölgesel bir barış konferansına İsrail`in hazır olduğunu bildirdi. İlk bölgesel barış konferansı 1991 yılında Madrid`te yapılmış, ardından da Oslo Barı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Savunma Bakanı Amir Peretz, iki ay sonra gerçekleºecek olan ݺçi Partisi baºkanlık seçimini yeniden kazandığı takdirde, görevini maliye bakanlığı ile değiºtirmek istediğini açıkladı

Geçtiğimiz yaz aylarında düzenlenen Lübnan Operasyonu sırasında ‘ordunun hazırlıksız olduğu’ yönündeki yoğun eleºtirilere maruz kalarak uzun süre gündemi meºgul eden İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, yaptığı açıklama ile yeniden İsrail siyasetinin gündemine oturdu.
İsrail’de koalisyon ortağı olan ݺçi Partisi’nin lideri Amir Peretz, Mayıs ayındaki parti kurultayından yeniden baºkan olarak çıkarsa, Savunma Bakanlığı görevini Maliye Bakanlığı görevi ile değiºtirmek istediğini açıkladı.
Tel Aviv’de Pesah kutlamaları için bir araya gelen yüzlerce destekçisine bu açıklamayı yapan Amir Peretz, “Eğer 28 Mayıs gecesi, yeniden ݺçi Partisi’nin baºkanı olursan, Baºbakan’a koalisyon anlaºmamızı gözden geçirmek istediğimi ve Savunma Bakanlığını Hazine ile değiºtirmek istediğimi söyleyeceğim,” dedi.
Peretz’in açıklamaları, Savunma Bakanlığı görevi süresince maruz kaldığı yoğun eleºtiriler karºısında artık boyun eğdiği olarak yorumlandı. Ancak Peretz’e yakın kaynaklar, bu yorumu kabul etmiyor. Peretz’in yaptığı açıklamaların bir istifa olmadığını, tam tersine partisindeki seçimler öncesinde destekçilerine “daha fazla sosyal içerikli konularla ilgilenmek istediği” mesajını vererek kampanya yaptığını belirttiler.
Amir Peretz, geçtiğimiz yıl Nisan ayında gerçekleºen koalisyon görüºmelerinde de Maliye Bakanlığı görevini istediğini ancak bunun gerçekleºemediğini dile getirdi.
Peretz’in açıklamalarının ardından koalisyonun küçük ortağı Avigdor Lieberman da, Baºbakan Ehud Barak’a seslenerek, Peretz’i Savunma Bakanlığı görevinden alınıp baºka bir bakanlığa atanması çağrısında bulundu. Lieberman, “Savunma Bakanlığı çok önemli bir görevdir. Bu görevle ilgilenmeyen, daha da önemlisi bu görevi istemeyenler tarafından yürütülmemelidir,” dedi.
ݺçi Partisinde seçim yaklaºırken Amir Peretz’in yardımcıları kendisine eski Baºbakanlardan Ehud Barak ile iºbirliğine girme tavsiyesini veriyor. Ancak bu iºbirliği sayesinde ana rakibi olan Ami Ayalon’u yeneceği belirtiliyor.