Yahudi Dünyasindan

Nelly BarokasHolokost kurtulanlarına caféRamat Haşaron Belediyesi kentte yaşayan 500 Holokost kurtulanına hizmet vermek üzere bir café açtı. Savaş öncesi Avrupa`ya bir zaman tüneli niteliğinde olan mekanda o dönemin yiyecekleri, müziği sunulacak.“Café Europe” adını taşıyan mekanın müşterileri, kentin 500 Holokost kurtulanı olacak. II. Dünya

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
“Café Europe” fikri Holokost kurtulanlarının kendilerine bir buluşma yeri talep etmelerinden doğdu. Burada ortak kültürlerini ve anılarını paylaşmak olanağını bulacaklar. Holokost kurtulanları Bob ve Marti Dotan; “Burada sadece nereden geldiğimizi, geçmişi anmak amacı ile değil, Holokost sonrası hayatımızı nasıl yaşadığımızı da konuşabiliriz” demekteler.
Ramat Haşaron Belediye Başkanı Yitzhak Rochberger, kentin ayrılmaz bir parçası olan Holokost kurtulanlarının hizmetine açılan bu mekanda belirli bir kültürden gelen bu kişilere yönelik etkinlikler de düzenleneceğini söyledi.

Nazi havaalanından güzellik merkezine
ABD’li Yahudi milyarder Ronald Lauder, Nazi döneminde Berlin’de inşa edilen ve 2008’de kapatılması düşünülen Templehof Havaalanı’nı bir güzellik merkezine dönüştürmek üzere teklif sundu.
Berlin kent merkezi yakınında yer alan Templehof Havaalanı 1930 yılında Hitler’in mimarı Albert Speer’in kentin yeniden yapılanması planı doğrultusunda inşa edilmişti. Berlin kent merkezine çok yakın bir konumda bulunan Templehof Havaalanı, Zeppelin gösterilerine sahne olmuş, 1930’larda 3. Reich’ın simgesiyken, 1945’te ABD ordusunun hava üssüne dönüşmüş, Sovyetlerin Batı Berlin’i blokaja alması üzerine müttefik güçler Templehof üzerinden Batı Berlin’e gıda yardımında bulunmuşlardı.
Templehof’un kullanışsız ve kentin içinde bulunduğu gerekçesi ile 2008’de kapatılması kararı alınınca Estee Lauder’in oğlu Ronald Lauder, bu mekanı uçakla gelinen sağlık ve güzellik merkezine dönüştürmeyi teklif etti. İngiliz gazetesi The İndependent’te yer alan bir habere göre ABD’li yatırımcı grubun başını çeken Ronald Lauder bu tarihi binayı kurtarmak üzere 350 milyon Euro’ya mal olacak bir kampanya başlattı.
“Templehof Berlin’in hayatta kalma mücadelesi, ABD-Almanya dostluğunun simgesidir” diyen Ronald Lauder, Avrupa ve Rusya’da Yahudi kültürünü diriltmek için bir vakıf kurdu, Yahudilerin Holokost’ta gasp edilen sanat eserlerinin geri alınması için mücadele verdi. Bir dönem Viyana elçiliğine atanan Ronald Lauder, Avusturya Cumhurbaşkanı seçilen Nazi işbirlikçisi Kurt Waldheim’ın yemin törenini boykot etmişti.