basindan > İsrail, düğme, şarki...

Pesah Bayramı`nın, tüm dünyaya, ülkemize ve ulusumuza barış ve mutluluk getirmesini dileriz. ŞALOM

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ayşe Karabat, Radikal, 17 Mart 2007

Bir kere adınız dokuza çıkmayagörsün, ağzınızla kuş tutsanız sekize inmez. Üstelik dokuzu 10'a çıkartmak için yoğun çaba vardır etrafta. Tıpkı İsrail'in Eurovision şarkı yarışmasında başına geldiği gibi... Tamam, kabul, İsrail adını dokuza çıkarmak için fırsat kaçırmaz ama yaptığı her şeyin altında illa art niyet aramak gerekmiyor. Neymiş efendim, Helsinki'de düzenlenecek Eurovision şarkı yarışmasında İsrail'i temsil edecek şarkı, İran'ı hedefliyormuş. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad kastediliyormuş 'Push the button', yani 'Düğmeye bas' şarkısında...
Hadi oradan!
İbranice bilen bir arkadaşımla şarkının videosunu izledik. 13 yaşındaki kızımın dinlediği müziklere benziyor. Aslında bu tip müziklerde bağırasım gelmiyor değil. 'Bir avuç zibidinin oradan oraya atlayıp çıkardığı gürültüye müzik diyorsunuz!' tepkisi veriyorum ama modern ve anlayışlı anne olma belasına kulağıma pamuk tıkamaktan başka çarem yok. İşte İsrail'i temsil eden Teapacks grubu da bence bu minval bir şey. Ama zevkler ve renkler tartışılmıyor malumunuz. Hem müzik konusunda kızım bir mağara adamının sahip olabileceği denli bilgim olduğunu söyler. Yine de şarkı sözü değerlendirebilirim diye düşünüyorum. Bir kere 'Düğmeye bas' şarkısının İngilizce başlayıp, Fransızca devam ettiğini, arada İbranice olduğunu söylemeliyim. Sözler de basit: 'Bazı çılgın yöneticiler var, gizlenip bizi kandırmaya çalışıyorlar, şeytani ve teknolojik arzuyla zarar vermek için düğmeye basacaklar'.
Elinizi vicdanınıza koyun, bu şarkıda, İran, Ortadoğu, İslam ya da benzeri bir laf var mı? Ama yine de şarkı şikâyet edildi ve Eurovision yetkilileri bile kabul edip etmemeyi düşündü. Sonunda şarkının kurallara uyduğuna hükmettiler.
Şarkının İran'ı hedeflediğini düşünenler çok yanılıyor. Üstelik çarpık bir düşünce yapıları da var. Bir benzetme ile anlatayım: 'Kadın' kelimesini duyar duymaz, aklına üreme amaçlı olabilecek bazı faaliyetleri getirenler var ya... İşte bu da onun gibi. Gerçi bu 'kadın' kelimesini ciğer renginde ruj sürülmüş kalın kocaman dudaklar kulağa üfler gibi söylüyorsa, durum biraz değişebilir ve belki de zorlamayla maruz görülebilecek bir noktaya çekilebilir ama olsun...
Hemen parantez açayım, dünyanın bir tek bu coğrafyasında Eurovision gibi aslında öylesine yapılan bir yarışma ölüm kalım meselesi olarak algılanır. Birincilik alıp rahatlayıncaya dek her yenilgimize nasıl kulplar taktığımızı hatırlayın. İsrail'de de aynı. Hani İsrail Dana İnternational adlı üçüncü cinsiyetle yarışmaya katılıp birinci olmuştu ya, bazı radikal Yahudiler o gece International'ın kazanmaması için sabaha dek dua etmişti.
Şimdi 'Düğmeye bas'a dönecek olursak, şarkı diyor ki, 'push push' yani bas bas... Ben şarkıyı dinlerken Ahmedinecad'ı değil, doğrusu bu push kısmı ile Bush'u anımsadım. Sizin aklınıza düğmeye basmaya hazır, şeytani ve teknolojik arzuyla dolu başka lider geliyor mu? Ya da belki İsrailli yöneticilerdir söz konusu olan. Bakın şarkı ne diyor, "Bazı yöneticiler var, gizlenip bizi kandırmaya çalışıyorlar..."
El insaf, Ahmadnecad nükleer güce sahip olmak istediğini gizledi mi? Nükleer güce sahip olup da bunun ağza bile alınmasını yasaklayan tek ülke var bu coğrafyada, o da İsrail... Artık, İsrail'in her yaptığı şeyde bir art niyet aramaktan vazgeçmenin zamanı geldi.