Gilad Şalit serbest birakilacak mi?

Haziran 2006`da Filistinli militanlarca kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit`in serbest bırakılması konusunda taraflar çelişkili açıklamalarda bulunuyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, 22 Mart Perşembe günü verdiği demeçte Gilad Şalit’in serbest bırakılacağı bir tutsak değiş-tokuşu için prensipte anlaşmaya varıldığını duyurdu. Abbas, Mısır’ın da arabuluculuğu ile, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile sorunun çözümü için görüştüğünü ve sürecin hızla ilerlemekte olduğunu söyledi. Abbas iki tarafın ayrıntılar üzerinde görüşmeye devam ettiğini de belirtti.
FÖY İstihbarat Bakanı ve hükümet sözcüsü Mustafa Barguti de konuyla ilgili olarak Hamas’ın politik lideri Halit Meşal ile görüştüğünü ve Meşal’in Şalit’in serbest bırakılması için gerekli işlemleri başlattığını belirtti. Barguti ayrıca, Hamas dahil olmak üzere tüm FÖY Hükümeti’nin İsrail ile birlikte barış içinde yaşayacak bir Filistin Devleti’nin kurulması için çalıştığını da söyledi.  Filistin Sözcüsü sözlerinin devamında İsrail’i eleştirerek “Eğer İsrail kulaklarındaki tıkaçları çıkartırsa Meşal’in iki devletli bir çözüm istediğini duyardı.” dedi.
Öte yandan Kudüs’teki politik kaynaklar  23 Mart Cuma günü Ehud Olmert’in Filistinliler ile tutsak değişimi konusunda bir anlaşmaya varıldığı haberini yalanladı. Ehud Olmert pazar günü verdiği demeçte Abbas’ı da sert bir dille eleştirdi. Olmert, Abbas’ın İsrail’e verdiği sözleri tutmadığını belirtti. Başbakan, Abbas’ın yeni FÖY Hükümeti’nin kurulmasından önce Gilad Şalit’i serbest bırakılacağına dair verdiği sözü yerine getirmediğini hatırlattı. Olmert Abbas ile gerçekleştirdiği hem ikili hem de ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ile beraber yapılan görüşmelerde Abbas’ın bu sözü defalarca vermesine rağmen yerine getirmediğini yineledi. Başbakan ayrıca Şalit’in Filistinli militanlar tarafından esir tutulmasının yeni kurulan FÖY hükümeti ile yapılacak anlaşmaların gidişatını zorlaştıracağını belirtti.
FÖY yetkilileri ise Abbas’ın bu yönde bir söz vermediğini, sadece Şalit’in bırakılması için elinden geleni yapacağını söylediğini bildirdi. Barguti, Şalit’in serbest bırakılmasındaki gecikmenin sorumlusu olarak da Olmert’i gösterdi. Filistin sözcüsü Barguti, Olmert’in dünyayı ve halkı yanlış yönlendirdiğini,  Olmert’in FÖY’ün tutsak değişimi önerilerini ciddiye almayarak süreci yavaşlattığını iddia etti.