İsrail`de süresiz genel grev ilan edildi

Ortadoğu ziyaretine başlayan ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, tüm Arap ülkelerinden İsrail-Filistin sorununun çözümü için çaba göstermelerini istedi. ABD, Suudi Arabistan`ın 2002 yılında gündeme getirdiği barış planının yeniden hayata geçmesini istiyor. İlk Ortadoğu ziyaretini gerçekleştiren BM yeni Genel Sekreteri Ban Ki-mo

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail'de 21 Mart Çarşamba günü, ülkenin en büyük sendikası Histadrut'un çağrısı üzerine süresiz genel greve gidildi
Histadrut, yerel yönetimlerin, bazı belediye çalışanlarının maaşlarını ödememesini protesto etmek için genel grec kararı aldı. Genel grevin önlenmesi için yapılan son pazarlıkların da başarısızlıkla sonuçlanması sonucunda Histadrut’a bağlı çalışanlar süresiz greve başladılar. Hükümet yaşananlardan belediyeleri sorumlu tutuyor. İsrail Maliye Bakanı Avraham Hirşson çalışanlara maaşlarının her halükarda iki hafta içinde ödeneceğini, "ekonomiyi felce uğratmaya gerek olmadığını" açıkladı. Histadrut yetkilileriyse, üç bin’den fazla işçiye aylardır maaş ödenmediğini belirtiyor. Aralarında memurlar, banka çalışanları ve itfaiye görevlileri de bulunan yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı grev İsrail'de yaşamı olumsuz etkiledi. Toplu taşımada da aksaklıklar yaşandı. İsrail'e ve İsrail'den yapılan uçuşlar, grevden etkilendi.
Histadrut şefi Ofer Eini ile Başbakanlık Ofisi Genel Müdürü Raanan Dinur arasında tüm gün süren pazarlıklardan sonrasında hükümet ve Histadrut Çarşamba akşamı bir anlaşmaya vardılar. Anlaşmaya göre Histadrut altı yüz çalışanı için bir fon oluşturacak böylece yerel belediyeler tarafından karşılanmayan maaşlar ihtiyaç sahiplerine kredi olarak verilebilecek. Hükümet sendikaya olan borçlarını daha erken bir tarihte ödeyecek. Grevin sona erdirilmesindeki asıl etken ise hükümet’in yerel belediyelere onlarca milyon Yeni İsrail Şekeli transfer etmesi ile ilgili dokümanlar sendikaya taktim edilmesi oldu.