Güzel kokulu renklerle oynayan kadin

Yaratıcı insanlar düşünülünce akla daha ziyade belli meslek gurupları gelir; iç mimarlar, ressamlar, fotoğrafçılar gibi. Bazı insanlar o kadar yaratıcıdır ki, bu yaratıcılığı yaptığı iş ne olursa olsun ona taşımayı becerir. Evde bulduğu anneannesinden kalma reçel tenceresi ve onun reçel tariflerinden yola çıkarak ke

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yoğun bir iş kadınıyken reçel yapmaya nasıl başladınız?
30 sene süren aktif iş hayatımdan sonra, evimden ayrılmadan çalışmaya devam etmek istedim. Çalışma hayatımın 20 yılını Altınyıldız Beymen Fabrikasında, Ürün Geliştirme Direktörü olarak geçirdim. Ağır, çok mesuliyetli  bir görevim olmasına rağmen son derece keyifliydi. Başarılı bir iş hayatım olduğunu söyleyebilirim.  2003 yılında hastalandım. Yedi ay hastahanede kaldım.İşime devam edemedim. Hem bütçemize katkıda bulunmak için, hem de evde körelmemek için bir meşgale arayışına çıktım.Ardından hayatımda en çok sevdiğim insanlardan biri olan, anneannem Sarah Dannon’un reçel tariflerini buldum. Selanik’ten taşıdığı reçel tenceresi ile birlikte! Hemen denemelere başladım, ilk önce dostlarıma tattırıp onaylarını aldıktan sonra, kavanozlarımı süsledim, hediyelik paket ve sunumlar hazırladım ve satışa çıkarttım.  Tekrar yaratıyordum, renklerle oynuyordum. Tek farkı bu renklerin kokulu olmalarıydı.
Uzun yıllar aktif bir iş kadını olduktan sonra pastacı olan bayan çok duydum ama reçel işine giren fazla duymadım.  Reçeli seçmenizin özel bir sebebi var mı?
Reçel çabuk tüketilip tekrar aranan bir üründür. Herkesin evinde en az iki çeşit reçel muhakkak bulunur. Hele hele ev reçeli ise, tadı da sizin damak zevkine uyuyorsa alışkanlık haline gelir ve hep aynı elden yemek istersiniz.  Diğer bir neden ise, hediye olarak çok rağbet görmesi;  örneğin hastane ziyaretlerinde, çikolata veya çiçeğin yerini aldı. Üç kavanozlu, şık bir sepette, tül ile paketlenmiş bir hediye hem hastayı, hem de aileyi mutlu ettiği gibi fiyatı da çiçek ve çikolatadan daha uygun ve daha dayanıklı. 
Doğal yiyecekler günümüzde çok rağbet görmeye başladı.Ne çeşit reçeller üretiyorsunuz?
Mevsim meyvelerine göre reçeller yapıyorum. Yaz meyvelerinden yaptığım reçel stoklarım Mart'a kadar sarkar, kış reçellerimi ise nerdeyse bütün yaz bulmanız mümkün.  Kış reçellerim; sakızlı elma, portakal marmelatı,  portakal dilimleri, portakal ve mandalina karışık, mandalina, ayva  -  ingiliz marmeladı (port.,  greyfrut,  limon), limon, incir, yeşil incir, turunç ruloları ve yeşil minik domates.  Yaz reçellerim ise şeftali, vişne, mürdüm eriği, kavun, gül, kayısı marmeladı, çilek ve kısa bir sıra boyunca yaptığım kavak inciri reçeli.
Birkaç gün sonra Pesah bayramına giriyoruz.  Pesah için reçel konusunda da özel hazırlarınız var mı?
Evet; Pesah, Roş Aşana gibi bayramlarda özel hazırlıklarım oluyor. Bu aralar Pesah için haroset ve portakal dilimleri hazırlıyorum. Hediyelik veya kendi evlerinde ikram etmek isteyenler için siparişler alıyorum
İşinizden keyif alıyor musunuz?
Evet.  İki seneden bugüne işler büyüdü, müşteri portföyüm de kabardı. Örneğin, yılbaşında Vakko,  benim logomla yani Mamma Mia adı altında reçellerimi çok iyi sattı.  Bütün bu gelişmeler, benim bu işten her gün daha fazla keyif almama, yaratıcılığımı kamçılamama sepep oluyor.
İleride yapmak istedikleriniz…
Sağlığım el verseydi daha çok şeyler yapmak isterdim. Fakat yine de, yavaş yavaş hedeflerime ulaşmaya başladım.  Mesela doğum, düğün gibi olaylarda gelen misafirlere  bonbonier yerine otel boyu dediğimiz minicik reçel kavanozları veriliyor.  Olaya göre şapkaların rengi, etiketi değişiyor.  Eğer reçellerim tutarsa bu alanda büyümek isterim.
Eğer siz de bu reçellerin tadına bakmak isterseniz mammamia.vivian@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.