Polonya unutulan nazi çalişma kampini yeniden canlandiriyor

Polonya, savaş sona ermeden yıkılan ve unutulmaya yüz tutan bir nazi çalışma kampını yeniden canlandırmayı planlıyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Polonya, 2. Dünya Savaşı sırasında on beş bin mahkumun öldürüldüğü, ancak savaş sona ermenden yıkılarak yok edilen Pustkow Çalışma Kampı’nı yeniden hatırlatmaya çalışıyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan yetkili Andrzej Regula, çalışma kampının varlığının unutulmaması gerekeni yapacaklarını belirtti. Regula, “Auschwitz’i herkes biliyor çünkü bir abide gibi orada duruyor. Pustkow ise yıkıldığı için kimse tarafından bilinmiyor,” dedi.
Varşova’nın 180 kilometre güneyinde yer alan Nazi Kampı’nın tekrar hatırlatılması için, barakaların orijinaline uygun olarak uygun olarak yeniden inşa edilmesi ve bir müze kurulması planlanıyor.
Polonya’daki Yahudi Cemaati Birliği Başkanı Piotr Kadlcik, Pustkow Çalışma Kampı’nın yeniden hatırlanması ve anılması amacıyla bir anıt ve müze yapılması düşüncesinin çok önemli olduğunu ve takdir edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Pustkow Çalışma Kampı, 1941 yılında Naziler tarafından kuruldu. Mahkumlar, yakınlardaki bir askeri üste çalışmaya zorlandı. Mahkumların çoğunu Ruslar oluştururken, üç bin kadar Yahudi’nin de bu kampta hayatını kaybettiği biliniyor. Savaş bitmeden yıkılan kamptan, geriye kalanlar sadece kapısının bir kısmı ve orman içinde yer alan yolun bazı bölümleri.