Filistin`de Ulusal Birlik Hükümeti kuruldu

Filistinlilerin aylar süren pazarlıklar sonrası oluşturdukları Ulusal Birlik Hükümeti yemin ederek görevine başladı. İsrail, yeni hükümeti tanımayacağını belirtirken, batılı hükümetler şimdilik temkinli davranıyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Gazze ve Ramallah kentlerinde eş zamanlı düzenlenen törenle yeni hükümetin 25 üyesi teker teker Filistin Yönetimi Başkanı Başkanı Mahmud Abbas'ın önünde yemin etti. FÖY lideri Mahmud Abbas, parlemento oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, Batılı ülkeleri, Filistin Yönetimi'ne uyguladıkları boykotu sona erdirmeye ve ulusal birlik hükümetini tanımaya çağırdı. Abbas Filistin'de yeni bir dönemin başladığını ve bunun adresinin de Filistin Hükümeti olduğunu söyledi. Filistin halkının tek temsilcisinin, Filistin Halk Kurtuluş Örgütü olduğunun altını çizen Abbas, koalisyon hükümetinin, Filistin halkının mücadelesini sürdürmek, amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla kurulduğunu belirtti.
Abbas ayrıca, İsrail'in 1967'de işgal ettiği toprakların geri verilmesini, Filistinli mültecilere dönüş hakkı sağlanmasını ve Filistin'le ilgili daha önce yapılan uluslararası anlaşmaların da tanınması gerektiğini vurguladı.

Haniye: “Hükümet İsrail’i tanımayacak”
Filistin Başbakanı İsmail Haniye de konuşmasında, hükümetin, İsrail'i tanımadan, 1967'de işgal edilen tüm Filistin topraklarında, bağımsız “Filistin Devleti”nin kurulmasını sağlayacağını söyledi.
Hükümetin, diğer Arap ülkeleri ve uluslararası toplumla işgali sona erdirmek ve özellikle başkenti Kudüs olan bağımsız “Filistin Devleti”nin kuruluşu ve halkın tüm yasal haklarının sağlanması için çalışacaklarını da söyleyen Haniye, işgale karşı her biçimde direnişin Filistin halkının yasal hakkı olduğunu vurguladı. Haniye, "Halkımız, devam eden İsrail saldırılarına karşı kendisini savunma hakkına sahiptir" diye konuştu.

İsrail hükümeti görüşmeyecek
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Filistin'deki yeni hükümetle çalışmayacaklarını söyleyerek uluslararası toplumdan destek istedi. Ehud Olmert yeni hükümetin programındaki bazı noktaların "son derece sorunlu" olduğunu söyledi. Olmert'e göre program, şiddetin reddedilmesi ve İsrail'in var olma hakkının açıkça tanınmasını isteyen uluslararası toplumun taleplerini karşılamıyor.
Uluslararası topluma "yeni hükümete kanmama" çağrısında bulunan İsrail Başbakanı, kendisinin yalnızca Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la sınırlı temaslarda bulunacağını kaydetti.
Daha sonra İsrail Kabinesi de Başbakan Olmert'in açıklamasını onaylayarak devlet politikası haline getirdi. Olmert'e göre İsrail'i tanımayan Hamas'la işbirliğine giden Abbas'la "ciddi barış görüşmeleri yapmak artık imkansız", yalnızca insani konularda görüşmek mümkün. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, şiddeti reddedip İsrail'i tamamen tanıyana kadar, Washington'ın yeni Filistin yönetimiyle ilişki kurmayacağını açıkladı. Öte yandan Kudüs'teki Amerikan Konsolosluğu sözcüsü, yeni hükümetin Hamas dışındaki üyeleriyle temas kurulabileceğini dile getirdi.
Türkiye'den destek
Dışişleri Bakanlığı, Filistin'de kurulan Ulusal Birlik Hükümeti'ni, Filistin halkının beklentileri bağlamında yeni bir umut olarak gördüklerini belirterek, yeni Filistin Hükümet'ne destek verdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Filistin halkının sıkıntılarının giderilmesi, Filistin'de iç barışın sağlanması ve kurumların yeniden işlevsel hale getirilmesi bakımından yeni hükümeti zorlu bir görev beklediği vurgulandı. Ulusal Birlik Hükümeti’nin bu görevi layıkıyla yerine getirebilmesi ve halkın beklentilerine cevap verebilmesi için uluslararası toplumun tam desteğini arkasına almasının temel bir gereklilik olduğu ifade edilen açıklamada, "Böylece yeni hükümet Filistinliler ve İsrail arasında diyalog ortamının yeniden tesis edilmesine de yardımcı olacaktır," denildi.
Açıklamada, "Yeni kurulan Ulusal Birlik Hükümetiyle birlikte Filistin'de kamu düzeninin sağlanması ve yıllardır tıkanmış bulunan barış sürecinin canlandırılması bakımından değerli bir fırsat penceresi açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi için tüm tarafların sağduyu ve sorumluluk bilinciyle davranması gereklidir" ifadeleri yer aldı.
Dışişleri Bakanlığı, bu çerçevede uluslararası toplumun da yeni Filistin Hükümeti’ne karşı önyargısız ve teşvik edici bir yaklaşım benimsemesinin beklendiğini vurguladı.

AB temkinli
Avrupa Birliği, Filistin'de yeni ulusal birlik hükümetinin kurulmasından duyduğu memnuniyeti bildirdi ancak yardımın yeniden başlatılması konusuna ihtiyatlı yaklaştı.
AB dönem başkanı Almanya tarafından yayımlanan açıklamada, birliğin, Ortadoğu Dörtlüsü'nün ilkelerini yansıtan bir platformu benimseyecek meşru Filistin Hükümetiyle çalışmaya ve yardımı yeniden başlatmaya hazır olduğu bildirildi.
Açıklamada, AB'nin yeni hükümetin ve bakanlarının eylemlerini ve benimseyecekleri platformu dikkatlice değerlendirecekleri kaydedildi.
Diğer taraftan BM, AB, Rusya ve ABD’den oluşan Ortadoğu Dörtüsü, yeni hükümetin henüz taleplerini yerine getirmediklerini bu nedenle uygulanan yardım ambargosunun daha kaldırılmayacağını açıkladı. Dörtlü, kurulan hükümetin İsrail’i tanımasını, şiddetin sona erdirilmesini ve İsrail ile Filistinliler arasında daha önce varılan anlaşmaların tanınmasını istiyor. Dörtlü, Filistin Yönetimini devre dışı bırakarak, doğrudan Filistinli halka yaptıkları yardımı üç ay daha uzatma kararı aldı.
Bu arada Filistinli Ulusal Birlik Hükümeti’ni tanıyan ilk batılı ülke Norveç oldu. Avrupa Birliği üyesi olmayan, ancak Ortadoğu barışı konusunda aktif bir rol oynayan Norveç’in Dışişleri Bakanı Yardımcısı Raymond Johansen, pazartesi sabahı Gazze’de Haniye ile bir araya gelerek, yeni hükümetle görüşen ilk Avrupalı yetkili oldu.