Barinyurt ilk kez bir bakani ağirladi

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İhtiyarlar Haftası kapsamında 18 Mart Pazar günü Matan Baseter Barınyurt`u ziyaret etti. Ziyaret sırasında İl Sosyal Hizmetler Genel Müdürü Seyfi Bozçelik de bir heyet eşliğinde kurumda hazır bulundu. Çubukçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın pansiyonerlere gönderdiği arma

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kurumun kapısında Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Neve Şalom Vakfı Başkanı Jojo Nasi, Matan Baseter Barınyurt Başkanı Viktor Ülçer tarafından karşılanan  Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya kurum adına  bir buket sunuldu. Pansiyonerler ile tek tek selamlaşan Çubukçu Heyebeliada’dan komşuları Zafira Alkanlı ve İda Magriso ile karşılaşması sırasında duygulu anlar yaşandı. Heybeliada Sinagogu’nun karşısında oturduğunu söyleyen Devlet Bakanı, geçmişi anımsayarak  adada yaşanan dostluktan ve dayanışmadan söz etti.
Hazırlanan protokol masasına Alkanlı ve Magriso’yu da davet eden Çubukçu, sohbetlerdeki içten tavırlarıyla dikkat çekti.
Barınyurt Başkanı Ülçer yaptığı kısa konuşmada: “Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü, değerlerimizi, yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. (…)Yaşlıların sorunlarına sahip çıkmak insanlık görevimizdir. Huzurevimiz, gönüllülerimiz ve bağışçılarımızın desteğiyle, muhtaç yaşlılarımıza onurlu, sağlıklı, mutlu, sevgi ve şefkat dolu, kalitesi yüksek bir yaşam için hizmet vermeyi kendisine amaç edinmiştir” dedi.
Daha sonra söz alan Barınyurt Kadınlar Kolu Başkanı Nora Uyar, Matan Baseter’in kısa bir tarihçesini;  kurumda Ester Tani başkanlığında 1950 yılında oluşturulan gönüllü hanımları ve  1991 yılından günümüze hizmet veren Barınyurt’un  hizmetlerini aktardı. Uyar ayrıca, günümüzde 90 kişinin görev aldığı Barınyıldızların çalışmaları, kurumun maddi kaynakları, pansiyonerler ve huzurevi personeli hakkında ayrıntılı bilgi verdi.Uyar konuşmasını:  “Amacımız, yaşlılarımızın ruh ve beden sağlıklarına azami dikkat göstererek onlara saygımızı ve sevgimizi göstermek, böylece yüksek bir yaşam kalitesi sunarak onların , burada sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlamak, bir diğeri de  yeni nesillere, özveri ve şefkat bayrağını teslim etmektir” sözleriyle tamamladı.
Cemaat Başkanı Ovadya ise:  “Tarihimizde bir ilk yaşıyoruz. Aileden Sorumlu Devlet Bakanı ilk kez kurumumuzu ziyaret ediyor. Yıllardır burada amatör olarak geniş bir kadroya hizmet verenlerin hem morallerini yükseltecek, hem de çalışmalarının daha gönül rahatlığıyla yapmalarını sağlayacak” dedikten sonra kurumun pansiyonerlerin yanı sıra cemaatin ihtiyaçlı ailelerine de yardım elini uzattığını açıkladı.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu konuşmasına Yaşlılar Haftasını kutlayarak başladı. “Türkiye Cumhuriyet  tarihinde ilk kez bir bakanın kurumu ziyaret ettiğini ifade ettiler. Bundan büyük üzüntü duydum. Kendi adıma da çok geç kaldığımı düşündüm. Ülkemizde ırk ve din farkı gözetmeksizin sosyal hizmet çatısı altında olan  kimsesiz çocukları, özürlüleri veya yaşlıları ziyaret etmeye çalışıyorum. Özellikle  bayramlarda, yetimhaneleri, kurumlarımızı ziyaret ediyorum. Aralarında hiç fark yok. Sosyal hizmet ihtiyacı duyan kesimler daima daha fazla şefkate daha fazla merhamete ihtiyaç duyan kesimlerdir. Bu gün burada anlatıldığı gibi bu kurumlar tamamen toplumun vicdaniyle ve merhametiyle birlikte ayakta kalıyorlar. Gönül arzu eder ki, yaşlılarımız sosyal çevrelerinden kopmadan kendi ailelerinin yanında yaşasınlar ve  ömürlerini mutlu tamamlasınlar. Ama diğer yandan bu şartları olmayanlar için de bu kurumlar gerekli. Dolayısıyla huzurevleri de onların aile ortamlarını yaşayacakları yerler olduğunu düşünüyorum. Barınyurt’ta görüştüklerim hem  çok memnunlar,  hem de çok mutlular. Burada çok eskiden tanıdığım dostlarımla da karşılaştım, bundan büyük mutluluk duydum. Artık daha çok ziyaret etmem gerektiğini de anladım. Çünkü hayatta bir şekilde tanıştığınız, karşılaştığınız insanlarla yollarınızın nerede kesişeceğini tahmin edemiyorsunuz” dedikten sonra  ülkemizdeki nüfusun gittikçe yaşlandığını ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın kalkınma programlarına dahil edilecek şekilde yaşlılık eylem planları yapıldığını, alternatif hizmet modellerinin de gündemde olduğunu açıkladı.  Barınyurt’un  anı defterini de imzalayan Nimet Çubukçu daha sonra  diğer katlardaki odaları ziyaret etti, pansiyonerlerden bilgi aldı.
Günün anısına konuklara Osmanlıda Yahudi Kıyafetleri ile Neve Şalom’da 50 Yıl  kitapları sunuldu.