Türk Musevi Cemaati “Yabancilara Toprak Satişi” programina t

7 Mart`ta CNN TÜRK`de yayınlanan 5N1K`nın “Yabancılara Toprak Satışı” programına Türk Musevi Cemaati tepki gösterdi. Programda“Altmış Yahudi kökenli Türk vatandaşının GAP bölgesinde dört yüz elli bin dönüm arazi satın aldığı” iddia edilmişti. Türk Musevi Cemaati basına gönderdiği bildiride bu t

Judeo-Espanyol
9 Ocak 2008 Çarşamba
Cüneyt Özdemir’in açıklaması
15 Mart Perşembe günü yayınlanan 5N1K’nın sunucusu Cüneyt Özdemir konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz hafta yabancılara toprak satımı ile ilgili bir dosyayı ekrana getirmiştik. Bu haberimizden sonra özellikle bazı kesimlerde rahatsızlık yarattığını gördük. Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya bizi aradı ve bütün Yahudi vatandaşları töhmet altında bırakan bir durumun oluştuğunu söyledi. Kendisi bu durumu bir bildiri ile basın kuruluşlarına gönderdi. Basın kuruluşlarının hiçbiri bildiriyi yayınlamadı. Biz o gün haberimizde tam olarak anlatamadıysak da, bir gazetecilik namusu olarak Silvyo Ovadya’nın sözlerine yer vermek istiyoruz.”

•  Silvyo Ovadya 5N1K’daydı
Kendisine söz hakkı verilmesinin programın objektifliğinin bir kanıtı olduğunu belirten Ovadya açıklamasında; “Programınızda, Türk vatandaşı Yahudilerin GAP bölgesinde 450 bin dönüm gibi akıl mantık almayacak büyüklükteki bir alanı satın aldıklarından bahsediliyor. Biz bunun doğru olmadığı kanaatindeyiz. Geçtiğimiz yıl bu iddialar ortaya atılmış, bu kişilerin iddialarını kanıtlamalarını istemiştik. Yahudi dinine mensup 60 veya 160 Türkiye vatandaşı kimdir, sorusunu sormuştuk. Henüz bir yanıt alamadık. Konunun uzmanı Tapu Kadastro Genel Müdürü’dür. Anayasamızın, Türk vatandaşlarını eşit saymasına ve dininden dolayı herhangi bir arazi veya taşınmaz satın almasını kısıtlamamış olmasına rağmen, Türk Yahudileri olarak üzüntümüz, bu iddialarla neredeyse başkalarının menfaatine çalışan kişiler olarak gösterilmemiz ve halkın gözünde küçük düşürülmemizdir” dedi.