BUNLARI DUYDUNUZ MU?

Suzi APALAÇİ DAYANYKB, Kıdemli EkonomistYılbaşından itibaren bahar havası yaşanan finansal piyasalarda, Şubat ayının son günlerinden itibaren bir satış dalgası ile karşılaştık. Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeleri etkileyen bu satış dalgasından doğal olarak Türkiye de nasibini aldı. Ancak, yılın ilk aylarındaki olumlu h

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Alev SEREN

Fischer, İsrail ekonomi göstergelerinden memnun

İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer geçen hafta Tel Aviv Üniversitesinde yaptığı konuşmada İsrail’in ekonomik göstergelerinin birbiri ardına iyi sonuçlar verdiğini ve bu bağlamda 2007 büyüme hedefinin 4.6% olarak revize edeceklerini söyledi. Fischer’e göre olumlu ekonomik gidişatın en önemli etkeni son 4 yıldaki ihracat performansı oldu. Fischer, “Bir gün İsrail’in ihracatlarının ithalatını geçecebileceği ihtimalini asla hayal bile edemezdim” şeklinde konuştu.
 
Teva Pharmaceutical
İsrail’in en beğenilen şirketi

Business Data Israel (BDI)’nin araştırma sonuçlarına göre Teva Pharmaceutical 3. kez üst üste İsrail’in en beğenilen şirketi seçilmiş oldu. İlaç sektöründe faaliyet gösteren şirketin CEO’su (Üst Yöneticisi)  Eli Hurvitz de ülkenin en iyi CEO’su seçildi. 500 önde gelen şirket yöneticisinin görüşleri doğrultusunda gerçekleşen araştırmada Teva’yı sırasıyla Partner Communications, Delek Group, Bank Hapoalim ve Iscar takip etti.

Tnuva’ya İngiliz Alıcı
İsrail’in lider tarımsal ürün şirketi Tnuva’nın çoğunluk hisseleri İngiltere merkezli yatırım şirketi Apax tarafından 1 milyar US$’a satın alındı. Tnuva 80 yıldır kibutzlardaki tarımsal üretime öncülük eden şirket konumunda ve İsrail’in en iyi bilinen markalarından biri. Son yıllarda birçok kibutz organizasyonunun finansal güçlük yaşaması ve borç sarmalına girmesinin ardından bu satışın kibutzlara destek sağlayabileceğinin önemine dikkat çekiliyor.

AB - Microsoft Çekişmesi
Avrupa Birliği komisyon yetkilileri Microsoft şirketinin rekabet mevzuatına aykırı tutum sergilemesi sebebiyle yüksek parasal yaptırımlarla yüzleşebileceğini belirtiyor. Son yaşanan gelişme AB’nin Microsoft’un rakip firmalara Windows ile uyumlu Server çözümleri geliştirebilmeleri için gerekli bilgilere karşılık aşırı ücretler talep etmesi ile ilgili.
AB tarafından verilecek cezaların günlük 2 milyon US$ gibi yüksek rakamlar olabileceğinden bahsedilirken Microsoft AB’nin tutumunu şaşırtıcı ve ileri teknoloji ekonomisine dönüşme niyetiyle çelişir nitelikte olduğunu dile getiriyor.