NBC`nin yayinladiği ‘Law and Order` dizisinde antisemit böl&

ABD`deki popüler bir TV dizisi, İsrail`i şiddetle eleştiren ve yaşadığı ülkeye bağlı olmayan Yahudi tiplemeler içermesi nedeni ile kınandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Amerikanın ulusal yayın kanalı NBC’nin yayınladığı polisiye dizi “Law and Order: Criminal Intent’in” 27 Şubat’ta yayınlanan bölümünde, İsrail Gizli Servisinin planını bozan bir kızın erkek arkadaşı olan gazetecinin zehirlenmesi konusu işlendi. Law and Order’ın bu bölümünde Filistin okullarını yıkan İsrail buldozerleri gösterilirken, en az bir dizi karakteri de “İsrail gaddarlığı”ndan bahsetti. Bu bölümde ayrıca İsrail lobisinin isteği üzerine polis soruşturmasını hasır altı etmeye çalışan bir polis şefi de bulunuyordu. Bir sahnede Danny Ross adlı polis şefine karşı gelen Dedektif Mike Logan, “Öncelikli olarak Yahudi ve ikinci planda polis misin?” diye sordu.
Bölümün yayınlanmasının ardından “Amerika’da Ortadoğu’da olanların doğru yansıtılması komitesi” (Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America, CAMERA” NBC’ yi protesto eden bir e-mail kampanyası başlattı. CAMERA’nın web sitesinde yayınlanan raporda İsrail ile ilgili zararlı ve yanlış bilgilerin artık sadece haberlerde değil, popüler kültürde de yer aldığı belirtildi. Raporda, NBC’ de yayınlan bölümün Yahudileri sadakatsiz Amerikan vatandaşları ve masumları öldürüp okulları yıkan vahşiler olarak gösteren negatif stereotiplemeleri desteklediği yazıldı. CAMERA, Anti-İsrail ve anti-semitizmin yükselişe geçtiği bir dönemde kanal yöneticilerinin kötü bir karar vererek Yahudi ve İsrail karşıtı söylem içeren bir senaryoya izin verdiklerini bildirdi. Komite, halktan NBC yöneticisi Jeff Zucker’e ve dizinini yapımcılarına yazı yazarak eleştirilerini iletmelerini istedi.
İsrail gazetesi Jerusalem Post’un NBC ile temas kurması üzerine Kanal e-mail ile bir demeç yolladı. NBC bu mesajında “Law and Order: Criminal Intent” adlı dizinin genel olarak güncel tartışmaları konu aldığını, güncel haber başlıklarından alınarak yapılan senaryolarının başka konularda da sıklıkla polemik yarattığını bildirdi. Yazıda ayrıca dizinin hiçbir şekilde gerçek olay ve kişileri temsil etmediği de belirtildi.
NBC sözcüleri, bölümdeki repliklerde ve senaryoda bulunan antisemitik öğelerle ilgili olarak yorum yapmayı ise reddetti.