El Kaide Hamas`i eleştirdi

El Kaide`nin iki numaralı lideri olan Eymen ez-Zevahiri, Filistin Özerk Yönetimi`nde Ulusal Birlik Hükümeti`ne katılmayı kabul eden Hamas`ı teslim olmak ile suçladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
El Kaide’nin üst düzey yöneticisi Eymen Ez-Zevahiri, El Cezire televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ''Maalesef, Filistin'de değişik bir tür çatışma sürüyor, Hamas liderliği Müslüman halkın haklarını çiğnedi ve uluslararası anlaşmalar olarak isimlendirdiği şeyleri kabul etti. Müslüman toplumuna gerçeği söylediğim için üzgünüm ama Hamas liderliğinin kaybından ötürü başımız sağ olsun diyorum. Hamas kapitülasyonların batağına düştü'' dedi.
Şubat ayında Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde bir araya gelen Hamas ve El Fetih liderleri, Hamas'ın tek başına iktidarının karşılaştığı uluslararası ambargoyu kırabilmek için ulusal birlik hükümeti formülünde uzlaşmıştı. Kurulacak hükümetin, İsrail ile geçmişte imzalanan anlaşmaları kabul edilmesini de öngörüyor.
El Kaide Lideri’nin, Hamas içinde bazı kesimlerin El Fetih ile işbirliği yapmaktan ve anlaşmada kabul ettiği maddelerden memnun olmadığını tahmin edip Hamas’a zarar vermek için bu şekilde açıklamalar yaptığı düşünülüyor. El Kaide’nin Hamas içinde ılımlılar ve radikalciler arasında bölünmeyi sağlayıp El Fetih ile alınan kararların uygulanmasını durdurmayı planladığı söylenebilir.