Berlin`de Yahudi anaokuluna saldiri

8 Mart Perşembe günü Göztepe Kültür Derneği, Dostluk Yurdu Derneği ve Yıldırım Spor Kulübü`nün sevgilerini ve tecrübelerini birleştirerek ortaklaşa düzenledikleri “Kadınlar Günü” faaliyeti yoğun bir katılım ile GKD`de gerçekleştiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Almanya Yahudi cemaati son yıllarda artan antisemit saldırıların özellikle çocukları hedef aldığını belirterek Alman Hükümeti’ni gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya davet etti
Almanya Yahudi cemaati, ülkede tırmanan antisemitik olaylardan ve hükümetin failleri yakalayamamasından oldukça rahatsız. Cemaat liderleri, Yahudi anaokulunun duvarlarına Nazi sembolleri çizilerek gerçekleştirilen saldırının basında hiç yer almamasından da oldukça şikayetçi. Olayların, antisemitizmin arttığını açıkça ortaya koyduğunu belirten cemaat yöneticilerinden Kramer Alman toplumuna işaret ederek, Almanya’da antisemitizmin halen var olduğunu belirtti.  Aile işleri bakanlığının aşırı davranışları olanlara karşı yeterince önlem almadığını, ve bu durumun işleri daha da kötüleştirdiklerini savundu.
Liderleri endişelendiren olayların günden güne arttığı gözlemleniyor. Berlin polis sözcüsü Bernard Schodrowski yaptığı açıklamada 2005 yılında 52 saldırı ihbarı aldıklarını, 2006 yılında bu sayının 100’ün üzerine çıktığını belirtti. Schodrowski olaylardaki artışı, devletin aşırı sağcı NPD partisini kanun dışı ilan edememesine bağlıyor.
Berlin polisi, hafta sonunda saldırıya uğrayan Chabad ana okulu ile ilgili bir şüpheliye halen sahip değil.  Anaokulu ve yanındaki okulun kurucularından Rabbi Yehuda Teichtel, çocukları hedef alan olayların son yılların en ciddi antisemit saldırısı olduğunu belirtti. Saldırıyı takiben Alman polisi Berlin ve diğer şehirlerdeki Yahudi kurumlarının çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı. Anaokulu 24 saat koruma altına alındı. Kramer; "Bu yetersiz ve geç kalmış bir karar. Hükümet yıllardır cemaatlere gerekli korumayı sağlamadı. Asıl amaç bu tehlikeyi önemli bir konu olarak gündemde tutmaktı.  Bu sorumsuz bir davranıştır’ sözleriyle hükümeti suçladı. Berlin yönetimine karşı duyulan kırgınlığa rağmen, Yahudilerin şehri terk etme planı bulunmuyor. Kramer açıklamasında gitmenin kişisel bir karar olduğunu cemaat olarak Berlin’de kalacaklarını belirtti.